Guvernul Finlandei, țara care deține președinția rotativă a UE, vrea să crească presiunea asupra Ungariei și să facă următorul pas în procedura prevăzută de Articolul 7 din Tratatul UE (numit și ”opțiunea nucleară”). E vorba de audierea reprezentanților Ungariei în Consiliul UE pe problema nerespectării statului de drept, scrie G4Media.

”Procedura prevăzută de Articolul 7 a fost declanșată în cazul Ungariei de către Parlamentul European. Tratatul UE indică faptul că următorul pas va fi audierea în consiliu a țării vizate. Finlanda crede că Ungaria are dreptul de a fi ascultată și că este în interesul său”, a declarat pentru The Guardian oficialul citat.

Audierea în Consiliu este un pas procedural prevăzut de Articolul 7, articol declanșat anul trecut printr-un vot în Parlamentul European. Cea mai dură sancțiune pentru un stat membru UE vizat de Articolul 7 este suspendarea dreptului de vot în instituțiile europene, dar pentru declanșare e nevoie de unanimitate – greu de atins în condițiile în care guvernul Viktor Orban are aliați în Polonia și Italia.