Medicul Radu Țincu are o previziune sumbră cu privire la venirea celui de-al treilea val al pandemiei. Potrivit acestuia, se poate spune că deja România a intrat în acest val, iar acest lucru se poate observa din numărul cazurilor de infectări cu noul coronavirus, dar și din estimările făcute de INSP. 

Totodată, medicul a mai precizat că era de așteptat ca așa ceva seă se întâmple.

“E mult spus că am intrat în valul 3. Era o creștere oarecum așteptată și erau mai multe premise care conduceau la această creștere, în primul rând că s-au produs aceste relaxări din ultima perioadă”, a spus medicul, la B1 Tv.

Radu Țincu a mai adăugat că e nevoie de răbdare pentru a vedea la ce procent ajunge această creștere, pentru a putea fi revizuite și previziunile. Totodată, el a făcut și un apel la populație să respte regulile impuse pentru a limita răspândirea coronavirusului. 

”Pentru a discuta de un val pandemic, este o distanță destul de lungă de timp. Trebuie să avem răbdare mai multe zile consecutiv, să vedem care este procentul acestei creșteri și să creionăm anumite modele matematice care să permite astfel de previziuni. Ceea ce știm este că avem o creștere. Trebuie să fim foarte prudenți, în raport cu aceste cifre, și populația trebuie în continuare să respecte măsurile sanitare, până când vom ajunge la un grad de imunizare colectivă de peste 70%”, a adăugat medicul.

Al treilea val al pandemiei este diferit

Medicul a mai adăugat că spre deosebire de celalate valuri, acesta va fi unul complet diferit. Acesta a mai subliniat faptul că virusul ar putea fi transmis mai repede în rândul persoanelor tinere, care nu au apucat încă să se vaccineze, deci ele vor fi într-un mare pericol.

“Cred că acest al treilea val va fi oarecum diferit față de cele precedente, pentru că în valurile de dinainte de vaccinare persoanele care ajungeau în spital cu forme severe erau cele din grupele vulnerabile. Am reușit în această perioadă și se continuă într-un ritm accelerat vaccinarea grupelor vulnerabile, astfel încât sperăm ca numărul de pacienți care au nevoie de spitalizare și care ajung în Terapie Intensivă să nu mai fie atât de mare, însă probabil va fi o accelerare a transmiterii virusului în comunitate în rândul persoanelor tinere, care încă nu au ajuns să fie imunizate.

De aceea, cred că impactul pe sistemul sanitar nu va fi unul de amploare, așa cum a fost în toamna anului trecut”, a completat el.