Lockdown-ul total nu este o alternativă! Cseke Attila: Duce la închiderea economiei și a oamenilor în case

Sursă: POOL / Grigore POPESCU

Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a declarat marți, 2 noiembrie, că un lockdown total „nu este o alternativă”, chiar dacă numărul de decese și infectări cu COVID-19 a înregistrat proporții îngrijorătoare.

Lockdown-ul total nu este o alternativă! Cseke Attila: Duce la închiderea economiei și a oamenilor în case

Potrivit celor spuse de Cseke Attila, lockdown-ul total rezultă în închiderea economiei și a oamenilor în case, printre altele.

„Un lockdown total nu este o alternativă, pentru că lockdown-ul total am văzut unde ne-a adus anul trecut. Închiderea economiei, închiderea oamenilor în case… în afară de anumite efecte, unele și psihologice asupra unor persoane care să stea închise luni întregi, nu e chestiune confortabilă.

Sunt tot felul de situații pe care din păcate le-am experimentat anul trecut. Nu cred că mai dorim să mai experimentăm încă o dată. Dar asta înseamnă că trebuie să fim și responsabili, ca să nu mai ajungem încă o dată acolo. Un lockdown total nu ne-ar ajuta. Suntem după o săptămână și o zi de la restricțiile care s-au anunțat, iar la sfârșitul acestei săptămâni va trebui să facem o analiză unde suntem.

Sigur, După 10 zile, două săptămâni, nu ești sigur că efectele se văd imediat, și va trebui luată o decizie legată de continuarea unora dintre măsurile pe care le avem acum. Analiza trebuie făcută pe cifre și pe tendințe. Presiunea noastră uriașă este acest număr ridicat de decese”, a declarat Cseke Attila la Digi24.

Câte cazuri și decese au fost înregistrate?

Declarația acestuia a fost făcută în contextul în care până în ziua de 2 noiembrie, pe teritoriul României, au fost înregistrate 1.666.097 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 8.636 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În 24 de ore au fost înregistrate 11.073 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 160 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.395 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până în ziua respectivă, 48.664 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 01.11.2021 (10:00) – 02.11.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 591 de decese (279 bărbați și 312 femei), din care 5 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita,  Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.