La finalul anului 2016 s-a efectuat o analiză a datelor PAID România- Pool-ul de Asigurare Împotriva dezastrelor Naturale- care arată care sunt regiunile/judeţele şi localităţile din România cu cel mai mare sau cel mai mic grad de acoperire prin asigurarea obligatorie a locuinţei. Conform acestora, nu există o legătură directă între evenimentele catastrofale produse şi nivelul de înţelegere al proprietarilor în ceea ce priveşte utilitatea şi obligativitatea asigurării de locuinţă.

Aşadar, ţări mai dezvoltate şi cu o expunere mai mare la riscuri catastrofale, cum ar fi Italia, se află în situaţia de a avea un grad de cuprindere în asigurare mai mic decât România.

Pagubele achitate de PAID România, pentru cele trei riscuri acoperite prin PAD, în intervalul 01.01.2016- 31.12.2016 au însumat peste 2.500.000 de lei. În judeţele Hunedoara, Caraş Severin şi Vrancea au fost înregistrate volumele cele mai mari de despăgubiri. Cu toate acestea, niciunul nu se regăseşte în lista judeţelor cu cel mai mare grad de acoperire prin asigurare, ceea ce înseamnă că mulţi proprietari nu au putut primi despăgubiri în baza legii asigurării obligatorii a locuinţei.

Nivelul  de cuprindere în asigurare obligatorie a locuinţei pentru Bucureşti este de

38,26%, ocupând locul 16 în topul localităţilor ordonate după acest criteriu.

Judeţele din România cu nivelul cel mai ridicat de cuprindere în asigurare sunt :

–  ILFOV cu 33,33%

–  TIMIŞ cu 30,23%                                   

La polul opus, judeţele cu nivelul cel mai scăzut de cuprindere în asigurare sunt:

–  GORJ cu 8,83%

–  OLT cu 8,88%

Regiunile geografice cu cel mai ridicat grad de cuprindere în asigurare sunt:

–  BANAT cu 26,23%

 

–  DOBROGEA cu 21,47%

De cealaltă parte, regiunile geografice cu cel mai scăzut grad de cuprindere în asigurare sunt:

–  OLTENIA cu 10,84%

–  BUCOVINA cu 14,27%

Galaţi, Timiş, Ilfov, Braşov sunt unele dintre judeţele cu cea mai extinsă asigurare de locuinţă.

La polul opus se află localităţi din judeţele Constanţa, Dolj, Teleorman şi Iaşi, unde gradul de cuprindere în asigurare obligatorie a locuinţei coboară sub 1%.