Într-un raport publicat miercuri, economistul Paul Deane susţine că o continuare a secetei în Canada ar putea diminua exporturile de grâu cu 12 milioane de tone. 'Evoluţia vremii în luna următoare va fi crucială pentru menţinerea preţurilor actuale', a apreciat Paul Deane. Potrivit acestuia, pentru Canada sezonul 2015 începe să fie comparabil cu seceta din 2002, când producţia de grâu a scăzut până la 15 milioane de tone, iar exporturile au scăzut cu 42% până la 9,4 milioane de tone. În ultimii trei ani, Canada a avut o recoltă medie de grâu de 31 milioane de tone, însă, în acest an, dacă vremea va continua să se deterioreze este posibil ca exporturile să se înjumătăţească.

Marţi seara la bursa de la Chicago cotaţiile futures la grâu au atins cel mai ridicat nivel de după luna decembrie din cauza secetei din Canada şi unele părţi din Europa precum şi a ploilor excesive din SUA. Contractul cu livrare în luna septembrie a crescut cu 5,5% până la 6,1575 dolari per bushel, cel mai ridicat nivel de după data de 23 decembrie.

'Vremea nefavorabilă din America de Nord a fost principalul motiv pentru care preţurile la cereale şi-au revenit din amorţeală', susţine Paul Deane. Potrivit acestuia în timp ce în SUA au căzut prea multe precipitaţii în Canada vremea a fost secetoasă.

Anterior, analiştii de la National Australia Bank Ltd. au avertizat şi ei că fenomenul atmosferic 'El Nino', care se dezvoltă în prezent în Pacific, ar putea reduce recolta de grâu a Australiei la cel mai scăzut nivel din ultimii ani. O evoluţie clasică a fenomenului 'El Nino' ar putea coborî recolta de grâu a Australiei la 20 de milioane de tone, ceea ce ar fi cea mai mică recoltă de grâu a Australiei, după cea din sezonul 2007-2008, susţin analiştii de la National Australia Bank Ltd. AGERPRES