Platforma de socializare a destructurat o întreagă rețea fakenews apropiată de PSD. Facebook susține că a închis patru pagini, 26 de conturi și un grup care făceau parte dintr-o rețea care acționa în România, deopotrivă prin conturi false și reale, create de apropiați ai PSD.

Paginile închise promovau mesaje precum „Liviu Dragnea președinte”, „Tudorel Toader, erou” sau „Kovesi încătușată”.

O analiză a DFRLab, un laborator de analiză digitală, partener Facebook, arată care a fost tactica operațională a paginilor închise, ce legături aveau cu PSD și care erau cele mai importante mesaje promovate.

Platforma de socializare a fost nevoită să-și caute astfel de parteneri specializați pe identificarea și contracararea fenomenului fakenews după ce, mesaje pro Rusia au ajuns în news feed-urile a peste 100 milioane de americani.

Cele 4 pagini din România, „MomentulZero”, „Pe Rele.ro”, „Anti FAKE News” și „De Stanga” generatoare de fakenews, creau un conținut pro-PSD, lăudându-i pe Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă sau Tudorel Toader.

Pe de altă parte, paginile în cauză promovau și mesaje denigratoare la adresa președintelui Iohannis sau a Laurei Codruța Kovesi. Mesajele publicate pe cele patru pagini erau mai apoi distribuite de pagini oficiale ale PSD, printre care se numără și „PSD Ialomița”, „PSD Mehedinți”, „PSD Giurgiu” sau „PSD Iași”.

Printre concluziile DFRLab se numără faptul că deși nu se poate stabili o legătură directă cu social-democrații, paginile în cauză promovau pe de o parte mesaje puternic pro PSD și pe de altă parte mesaje agresive împotriva opoziției și a lui Iohannis. De asemenea, o altă concluzie vorbește despre multiplele legături existente între pagini și domeniile web aferente: aceeași firmă a înregistrat două dintre domenii, Antifakenews.ro și Perele.ro, iar publicitatea pe trei dintre paginile de Facebook era plătită din același cont.