Partidul Social Democrat (PSD) a decis să se debaraseze de trei oameni importanță din ministerele cheie. A renunțat la oamenii din fruntea portofoliilor de la Fonduri Europene, Românii de Pretutindeni și Justiție. În acest moment, cele trei ministere au interimari la timonă, desi Liviu Dragnea își dorea altceva.

Liderii PSD au vrut să treacă peste capul lui Klaus Iohannis și să facă restructurarea Guvernului prin Parlament, acolo unde social-democrații și ALDE încă mai au majoritate. Nu au reușit acest lucru pentru că au fost blocați de Viorica Dăncilă.

Se pare că aceasta nu mai răspunde la comenzile lui Dragnea pe care l-a pus într-o postură ingrată. PSD a decis astfel să amâne deciziile în ceea ce privește restructurarea Guvernului, după ce Viorica Dăncilă s-a opus ferm variantei. În privinţa miniștrilor interimari, s-a decis în partid ca aceştia să îşi ducă la capăt mandatul de 45 de zile.

Conform unor surse din partid, citate de Antena 3, cel mai probabil, o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional va avea loc după alegerile europarlamentare, o şedinţă în care să stabilească noi propuneri pentru Palatul Cotroceni. Vorbim despre Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi Ministerul Justiţiei, care au miniștri interimari în acest moment.

Viorica Dancilă a spus că nu este de acord cu restructurarea Guvernului făcută prin Parlament. În acest moment, în partid nu se discută varianta restructurării, decât doar dacă premierul va da semne că se răzgândeşte. Președintele poate respinge o singură dată propunerile înaintate de premier. Dacă totuși Iohannis va respinge de mai multe ori propuneri, se va ajunge din nou la Curtea Constituțională, acolo unde au fost soluționate mai toate conflictele între PSD și șeful statului.