Cele trei variante rămase pentru Liviu Dragnea sunt amânarea, achitarea sau condamnarea. Cum poate liderul PSD să scape basma curată din aceste scenarii vedeţi în rândurile de mai jos. O uriașă șansă în plus i-ar putea fi oferită lui Liviu Dragnea și de CCR, care ar putea anunță o decizie favorabilă în cazul sesizării lui Florin Iordache privind completurile specializate pe corupție tot în dată de 20 mai.

„E un fel de joc ‘ba tu, ba tu’, între instituțiile statului român. Intuiția îmi spune că nu se va da o soluție pe 20 mai la Înalta Curte, iar dacă se pensionează acel judecător, în iunie, se poate cere reluarea procesului. Asta e cadrul procedural”, a spus sociologul Alfred Bulai în cadrul unui interviu pentru ziare.com.

 

Amânarea ICCJ, cel mai bun scenariu pentru Liviu Dragnea

„Lui Dragnea îi convine să fie chemat să dea cu subsemnatul. Îi place, sunt emoțîi, iar pentru publicul lui se victimizeaza. Și celorlalți le convine, evident. Dl Dragnea este un supraviețuitor și s-a tot depărtat de problemele penale de-a lungul timpului. Probabil că nu se va întâmplă nimic nici pe 20 mai. Cred că toată lumea îl dorește pe Liviu Dragnea candidat la prezidențiale, pentru că despre asta vorbim.

Nu se pune problema să existe o altă candidatura în PSD, și în mod cert va întră în turul doi. Candidatul PSD, oricare va fi el, va lua toate voturile partidului. Ne amintim că și Mircea Geoană stătea lamentabil în sondaje, la jumătate din cota partidului, însă, votantul PSD e disciplinat și votează varianta care i se propune. Dacă nu se produc surprize care să cutremure scenă politică la aceste alegeri europarlamentare (și nu sunt șanse foarte mari, adică să fie rezultate fie prea deranjante pentru PSD, fie rezultate surpriză pentru partidele mici), atunci acesta este drumul.

Dacă vom vedea rezultate șocante la europarlamentare, atunci se pot modifică multe lucruri. Dar șansele nu sunt foarte mari să se întâmple ceva, la cum merge campania. Nu se prea întâmplă ceva spectaculos în societate, că să ne așteptăm la mutațîi semnificative, mă refer la prezența la vot și la procentele partidelor”, a explicat Alfred Bulai.

 „Opoziția nu prea pare conștientă de acest scenariu”

„Putem avea în vedere diferite strategii, dar ce putem spune până acum este că partidele antiguvernamentale au procente semnificativ mai mari decât PSD-ALDE. Dar PSD poate să recupereze, orice greșeală contează. Amintiți-va genialitatea PNL de a schimbă 4 candidați la București. Când faci așa ceva, e chiar împotriva naturii să câștigi. Eu cred că Dragnea ar putea avea o problema, poate, după alegerile prezidențiale. Dar cu cât se apropie mai mult alegerile prezidențiale, cu atât e mai puțîn probabil. Hai, să fim serioși, ce candidat e arestat în campania prezidențială…”, a adăugat Alfred Bulai.

Dacă judecătorii dau totuși soluția definitivă pe 20 mai, nu sunt decât două variante pentru Dragnea

„O achitare îl face pe Liviu Dragnea virgin politic, curat că lacrimă. Dacă, însă, e condamnat pe 20 mai, iese cu totul din peisaj. Asta ar însemna un cutremur în PSD. De un an încoace, acuzele la PSD sunt de fapt acuze la Liviu Dragnea. Dacă dispare ‘sursă răului’, PSD că atare e mai prezentabil și are șanse mari să se revigoreze, pentru că toate atacurile PNL și USR sunt acum țintite pe Dragnea. Gândiți-va ce s-ar întâmplă dacă aduc pe altcineva printr-un congres (chiar și interimar), care nu are probleme penale, e un personaj total diferit de cadrele de partid cu care ne-am obișnuit în PSD”, a mai spus Alfred Bulai care crede că Viorica Dăncilă va pleca a doua zi după debarcarea lui Dragnea.