Banca Centrală a Turciei a anunţat luni că va scădea dobânzile aplicate la depozitele în valută, în condiţiile în care lira a atins un nou minim istoric după anunţarea rezultatelor alegerilor legislative de duminică.

Începând de marţi, dobânzile la depozitele în dolari vor scădea de la 4 la 3,5% iar în cazul depozitelor în euro de la 2% la 1,5%.

 

Decizia Băncii Centrale a Turciei constituie o reacţie imediată la scăderea record înregistrată de lira turcească luni dimineaţa, când s-a depreciat cu peste 4% în raport cu principalele valute din cauza faptului că Partidul Justiţiei şi Dezvoltării AKP, islamo-conservator, aflat la putere din 2002, a pierdut majoritatea absolută în Parlament.

Luni, pieţele financiare turceşti au deschis în scădere puternică, Bursa de la Istanbul a pierdut 8%, iar în jurul orei 9,30 ora României afişa o depreciere de 5,5%. De asemenea, lira turcească a pierdut 4,11% din valoare în raport cu dolarul, fiind cotată la 0,3602 dolari, şi 4,34% în raport cu moneda euro fiind cotată la 0,3232 euro.

După anunţul Băncii Centrale, cursul de schimb al lirei s-a îmbunătăţit până la 2,76 lire pentru un euro – minus 3,75% şi 3,08 lire pentru un euro – minus 4%.

Conform rezultatelor scrutinului de duminică din Turcia, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării a câştigat alegerile legislative, dar a pierdut majoritatea absolută în Parlament, obţinând doar 40,7% din voturi, ceea ce înseamnă că va dispune de numai 258 de locuri în Parlament, o situaţie în care formaţiunea preşedintelui Erdogan este constrânsă pentru prima dată să formeze un guvern de coaliţie.


Te-ar putea interesa și: