Termenul limită pentru depunerea ofertelor privind proiectarea și execuția tronsoanelor de autostradă Nădlac-Arad (38,8 km), Timișoara-Lugoj (35,12 km), Lugoj-Deva (27,4 km) și Orăștie-Sibiu (82 km) era 14 februarie 2011, conform anunțurilor de licitație lansate în luna decembrie anul trecut de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR).

Miercuri, 9 februarie, pe site-ul companiei a fost publicată câte o erată la fiecare anunț de licitație, prin care termenul limită a fost modificat de pe 14 februarie pe 28 februarie 2011.

Astfel, ofertele primate de la constructori urmează să fie deschise pe 1 și 2 martie, potrivit noilor modificări.

Prea multe clarificări solicitate de posibili ofertanți

Oficiali din cadrul Ministerului Transporturilor ne-au declarat că decizia de prelungire a termenului a fost luată de CNADNR ca urmare a numărului mare de clarificări venite din partea potențialilor ofertanți, iar compania nu avea posibilitatea să le transmită răspuns în termenul legal.

Potrivit acestora, licitațiile pentru cele patru proiecte mari, a căror valoare a fost estimată la 5,92 miliarde lei (1,39 miliarde euro) fără TVA, a atras interesul unui număr foarte mare de firme de construcții și de proiectare atât din România, cât și din străinătate.

„Licitaţiile au atras interesul firmelor de construcţii si proiectare înregistrate atât în România, cât şi în străinătate, numărul ofertanţilor fiind de patru ori mai mare decât în cazul procedurilor derulate până în prezent de CNADNR”, ne-au declarat sursele citate.

Măsuri suplimentare de securitate

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a semnat, ieri, un ordin de ministru prin care a solicitat instituirea unor măsuri sporite pentru asigurarea transparenţei şi securităţii procesului de achiziţie publică la CNADNR, în ceea ce privește cele patru licitații.

Astfel, în perioada 15 februarie-15 aprilie 2011, Compania va trebui să efectueze toate demersurile necesare pentru asigurarea prezenţei observatorilor Unităţii pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice în cadrul procedurilor de achiziţie publică. În acelaşi timp, CNADNR este mandatată să întărească măsurile pentru asigurarea integrităţii procesului de achiziţie publică în perioada menţionată. Accesul persoanelor în clădirea CESTRIN se va permite doar pe la intrarea principală, pe baza prezentării actelor de identitate sau legitimaţiilor care fac dovada calităţii de membru în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de achiziţie publică, de expert cooptat, de observator desemnat în cadrul procedurilor, precum şi de angajat al CESTRIN.

În acelaşi timp, la începutul şi la finalul fiecărei zile de activitate, încăperile în care se vor desfăşura procedurile de achiziţie publică vor fi descuiate şi respectiv încuiate de către persoanele implicate în procesul de evaluare, cheile urmând a fi înmânate persoanelor care asigură accesul în incintă, în plic sigilat, sub semnătură de predare-primire. Nu în ultimul rând, CNADNR va asigura supravegherea video a sediului CESTRIN, respectiv a perimetrelor alăturate incintelor în care se va desfăşura procesul de evaluare. Câți kilometri de autostradă vom avea la finalul acestui an?Cât va costa un kilometru de autostradăS-ar putea ca în 2011 să nu se finalizeze nici măcar 10 km din autostrada TransilvaniaLicitație-record pentru autostrăzile de pe Coridorul IV„Regii asfaltului“ pregătiți să se asocieze la licitația pentru autostrada Nădlac-AradCe condiții trebuie să îndeplinești ca să construiești o autostradă în România