Germania a lansat licitaţia pentru frecvenţele destinate tehnologiei 5G. Cei trei operatori principali de telefonie din Germania (Deutsche Telekom, Vodafone şi Telefonica Deutschland) precum şi 1&1 Drillisch, un operator virtual de telefonie mobilă deţinut de United Internet, şi-au exprimat interesul de a participa la această licitaţie.

Ultima licitaţie de licenţe organizată în Germania, în anul 2015, pentru frecvenţe 4G, a strâns suma de 5,1 miliarde euro. Comparativ, în anul 2000, o licitaţie pentru frecvenţe 3G a generat o sumă de peste 30 de miliarde euro, care i-a forţat pe unii jucători să iasă de pe piaţă, iar pe alţii să fuzioneze.

Licitaţia se desfăşoară într-o fostă cazarmă a armatei din oraşul Mainz. Echipele de licitaţie trebuie să predea telefoanele mobile la intrare. Ele trebuie să depună oferte din camere separate via o reţea securizată şi pot primi indicii de la sediile centrale doar prin intermediul faxului.

Având în vedere ce s-a întâmplat la precedentele licitaţii, procedura ar putea dura mai multe săptămâni. De exemplu, în anul 2010 licitaţia a durat şase săptămâni.

Mai multe state din Europa, precum Irlanda, Finlanda, Italia, Elveţia şi Austria, au organizat deja licitaţii pentru atribuirea de licenţe 5G. Majoritatea acestor proceduri a generat sume modeste, pentru că vânzările au fost concepute astfel încât să lase operatorilor bani pentru a investi în modernizarea reţelelor.
În România, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, declara în luna februarie că premisele şi condiţiile pentru adoptarea tehnologiilor 5G sunt pozitive, adăugând că lansarea licitaţiei în România pentru introducerea 5G va avea loc la sfârşitul anului 2019.