Noile drepturi de utilizare urmează a fi exercitate începând cu data de 6 aprilie 2014, când expiră şi drepturile deţinute de Cosmote în aceste benzi.  

Autoritatea a publicat astăzi spre consultare un proiect de decizie care prevede şi faptul că, până la 31 decembrie 2012, Orange Romania şi Vodafone România vor avea obligaţia de a elibera din banda de 900 MHz o subbandă cumulată cu lărgimea de 2×5 MHz, acest lucru neafectând continuitatea serviciilor pe care cei doi operatori le furnizează.

Spectrul astfel eliberat va fi alocat prin procedură de selecţie în cursul anului 2012. Această măsură a fost identificată ca remediu în urma studiului privind impactul utilizării benzii de 900 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii electronice de generaţia a treia folosind sistemele UMTS asupra concurenţei pe piaţa de comunicaţii mobile, care a arătat că RCS&RDS se află în dezavantaj concurenţial faţă de operatorii care deţin spectru în banda de 900 MHz.  În urma analizelor Autorităţii şi a consultărilor avute cu industria, a reieşit că acest remediu este cel mai potrivit pentru a crea condiţii egale tuturor jucătorilor din piaţa serviciilor de comunicaţii mobile.

Detalii precum cele privind procedura de alocare a benzilor de frecvenţe, condiţiile de alocare şi utilizare a spectrului, taxele privind prelungirea sau acordarea licenţelor, urmează să fie stabilite ulterior prin documente legislative specifice.Dat fiind faptul că noul pachet telecom nu a fost transpus în legislaţia românească până în acest moment şi că neadoptarea acestei decizii în cursul acestui an pune sub semnul întrebării continuarea furnizării serviciilor de comunicaţii mobile pentru aproximativ 16 milioane de utilizatori, ANCOM propune un termen de 10 zile pentru transmiterea de observaţii şi recomandări.

Primele licenţe de telefonie mobilă au fost acordate în 1996

Licenţele de utilizare a frecvenţelor radio acordate pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile digitale de generaţia a doua în benzile de frecvenţe radio 890-915 MHz/935-960 MHz au fost acordate la finalul anului 1996 companiilor care funcţionează în prezent sub denumirile Orange Romania şi Vodafone Romania, cu o valabilitate de 15 ani, care expiră la data de 31 decembrie 2011. Fiecare din cei doi operatori a achitat suma de 75 milioane de dolari.

Drepturile de utilizare a frecvenţelor radio în banda de frecvenţe 1710-1785 MHz/1805-1880 MHz au fost acordate la sfârşitul anului 1998 companiei care funcţionează în prezent sub denumirea Cosmote, dreptul de utilizare fiind, de asemenea, de 15 ani, până în data de 5 aprilie 2014. Operatorul a achitat suma de 53 milioane dolari.  Prin intermediul acestor licenţe operatorii furnizează servicii de voce şi date şi, începând cu anul 2010, pot furniza şi servicii 3G.