Astfel, în urma numărării a 100% din voturi, candidatul liberal, Dorin Chirtoacă, a adunat 50,6% din voturi, în timp ce candidatul comuniştilor la funcţia de primar al Chişinăului, Igor Dodon a acumulat 49,4%. Conform rezultatelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, în urma procesării tuturor buletinelor de vot, Dorin Chirtoacă l-a devansat în turul doi de scrutin pe Igor Dodon cu aproape 4.500 de voturi.
Primarul Chirtoacă a declarat că dedică victoria sa tuturor locuitorilor Chişinăului, dar în special celor care au luptat pentru libertate şi democraţie în ultimii zeci de ani.
“Dedic această victorie tuturor locuitorilor municipiului Chişinău, dar în special luptătorilor pentru democraţie şi adevăr, celor care au luptat în timpul regimului sovietic, dar şi tinerilor care au luptat în 2009 pentru libertate şi celor care s-au jertfit”, a declarat Dorin Chirtoacă citat de Agerpres.
El a spus că rezultatul alegerilor de duminică arată că locuitorii municipiului au ales dezvoltarea şi modernizarea capitalei, dar şi orientarea pro-europeană a Republicii Moldova.
Chirtoacă şi-a exprimat speranţa că victoria sa va contribui la deblocarea crizei politice din Republica Moldova şi a promis să fie un primar al tuturor locuitorilor Chişinăului. ‘Sper că se va pune punct alegerilor nesfârşite în Republica Moldoca, care continuă de doi ani şi vom avea o agendă clară. Voi fi în continuare primarul tuturor locuitorilor municipiului Chişinău, chiar dacă avem un oraş împărţit în jumătate, conform opţiunilor electorale. Voi fi primarul tuturor’, a afirmat Chirtoacă.
El a mai declarat că a reluat deja activitatea la primărie şi în dimineaţa zilei de luni a convocat o şedinţă cu reprezentanţii structurilor municipale. ‘Sunt activităţi curente care trebuie derulate în continuare, care ţin de reparaţia drumurilor, a instituţiilor, asigurarea odihnei de vară a copiilor. Sunt o serie întreagă de probleme care trebuie gestionate. Oraşul este în mişcare şi trebuie să capete cât mai multă dinamică în urma acestei activităţi’, a conchis Dorin Chirtoacă.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale, rata de participare la vot a fost de 59,6%, respectiv cu 3 puncte procentuale mai mare decât în primul tur al alegerilor locale, din 5 iunie.