„S-a simţit o schimbare clară de direcţie pe piaţa rezidenţială în ultimele luni, alături de o scădere a vânzărilor şi o creştere a ofertei“, se precizează în raport. În perioada ianuarie-august 2011 vânzările de locuinţe din Israel au scăzut cu 10%, faţă de perioada similară din 2010, schimbând tendinţa de creştere manifestată în anii precedenţi.

Rata anuală a vânzărilor a scăzut de la 18.000 de unităţi în august 2010 la 14.000 în august 2011, în principal din cauza politicilor aspre duse de guvernul israelian. În plus, creşterea numărului de proiecte rezidenţiale noi începute în această perioadă a mărit stocul de apartamente disponibile la vânzare.
Leumi spune că stocul lunar de apartamente a crescut mult peste aşteptări, atingând cel mai înalt nivel din ultimii patru ani.
Potrivit Biroului Central de Statistică din Israel, 69.2% din israelieni sunt proprietari, iar restul sunt chiriaşi. Lunile trecute, Israelul s-a confruntat cu o serie de revolte din cauza preţurilor mult prea mari la locuinţe.

SURSA: Globes