Luni, 9 iulie, leul a fost cotat la nivelul record de 4,5275 de lei/euro, iar ieri cotaţia a scăzut la 4,5206.

Moneda naţională s-a depreciat şi faţă de dolar, monedă americană fiind cotată de BNR la 3,6842 de lei, aproape de maximul înregistrat luni, 9 iulie, de 3,6848 de lei.
Merita remarcat faptul că în sesiunea interbancară de azi leul se dovedea stabilizat, tranzacţiile încheiindu-se într-un interval extrem de strâns, în jurul a 4,523/euro.

Deprecierea monedei naţionale este cauzată de criza politică din România, potrivit unor analişti financiari consultaţi de Wall Street Journal. Potrivit acestora, investitorii speculativi au început să mizeze pe deprecierea leului și mulți vor renunța la plasamentele în moneda națională, mai ales dacă în urma referendumului președintele Traian Băsescu va fi demis, ceea ce ar însemna adâncirea tensiunilor politice, scrie EVZ.
Mai mult, tensiunile de depreciere pe moneda națională vor continua până în primul trimestru al anului viitor, estimează analiştii ING, citaţi de evz.ro, luând în calcul că urmează referendumul de demitere a președintelui, posibile alegeri prezidențiale și alegerile parlamentare. De asemenea, în primul trimestru din 2013 guvernul Ponta ar trebui să își definească strategia fiscală, ceea ce va aduce din nou tensiune pe piața monetară.
În regiune, monedele principale se apreciau în raport cu euro. Zlotul polonez câştiga 0,48%, până la 4,165/euro, iar forintul maghiar creştea cu cu 0,21%, până la 287,9/euro.