UPDATE: Deşi BNR a anunţat o referinţă întărită pentru leul în raport cu principalele valute, tranzacţiile ulterioare de pe piaţa valutară s-au încheiat la cotaţii din ce în ce mai bune pentru moneda naţională, în special în raport cu francul elveţian şi dolarul american. Aprecierea leului a fost accentuată de întărirea euro în raport cu cele două valute.

În jurul orei 13:00, BNR a anunţat o referinţă de 4,2410 lei pentru un euro, echivalentă cu o apreciere a monedei naţionale cu 0,53% faţă de referinţa din ziua anterioară, de 4,2635 lei/euro. Cea mai puternică întărire a leului a fost la referinţa BNR în raport cu dolarul american, cu 1,26% (3,77 bani), până la 2,9601 lei/dolar. Şi în faţa francul elveţian leul s-a întărit azi la referinţa BNR cu 0,93% (3,29 bani), până la 3,5066 lei.

În jurul orei 18:40, pe piaţa valutară leul continua să câştige teren în raport cu euro, mai exact până la cotaţia de 4,233 lei/euro. Totodată, în condiţiile în care euro a continuat să se aprecieze în raport cu dolarul american, cu 0,6%, dar şi în raport cu francul elveţian, cu 0,3%, leul s-a apreciat mai puternic în faţa celor două valute. Întărirea monedei europene survenea pe fondul optimismului investitorilor privind acordarea unui vot de încredere cabinetul Papandreou, care propune un plan sever de austeritate.

Astfel, leul câştiga încă doi bani faţă de referinţa BNR atât în faţa francului elveţian, până la 3,486 lei/chf, cât şi în faţa dolarului american, până la 2,94 lei/dolar.

Pentru luna septembrie, analiştii Raiffeisen prognozează un curs euro/leu de 4,15 lei, pentru ca la sfârşitul anului prognoza să indice un curs de 4,10 lei/euro. Ţinând cont de celelalte parităţi ale euro în raport cu francul elveţian şi dolarul american estimate de economiştii Raiffeisen, leul ar putea fi cotat la finalul anului la 3,28 lei/CHF şi la 2,93 lei/dolar.
Leul recuperează teren în faţa principalelor valute
După ce ieri a atins un maxim absolut în faţa leului, cotaţia francului elveţian s-a retras astăzi cu 0,93% (3,29 bani), până la 3,5066 lei/CHF.

Încă din primele tranzacţii din această dimineaţă apetitul pentru monedele emergente dădea ceva semne de revenire, astfel că leul câştiga teren în raport cu principalele valute. Totuşi, dacă ăn momentele de depreciere leul era printre cele mai afectate monede, acum, în momentele de apreciere, leul recupera cel mai puţin faţă de restul monedelor emergente. Leul dă semne de întărire faţă de euro şi franc elveţian, înaintea referinţei BNR