De asemenea, cifra de afaceri a crescut şi ea cu 17% până la 18,7 miliarde coroane (3,4 miliarde de dolari).

"Creşterea pe piaţa din America de Nord a continuat fără întrerupere, iar pe majoritatea pieţelor din Europa şi Asia am înregistrat o creştere de două cifre a vânzărilor", a declarat directorul general Jorgen Vig Knudstorp.

Compania Lego estimează că la finele lui 2011 controla 7,1% din piaţa globală a jucăriilor, comparativ cu 5,9% la finele lui 2010.

Pentru 2012 însă, grupul danez se aştepată la o stagnare şi chiar la un uşor recul al pieţei europene de jucării ca urmare a crizei economice, în timp ce în celelalte părţi ale lumii ar urma să se înregistreze doar o creştere modestă.

Istoria pieselor Lego este legată de inventatorul său, Ole Kirk Kristiansen, un tâmplar din Billund, din centrul regiunii Jutlandia, care a trecut la lumea jucăriilor inspirat de versiunile în miniatură a mobilei pe care a început să le creeze la sfârşitul anului 1920 pentru a reduce costurile. Kristiansen a fondat Lego în 1932, numele provenind de la îmbinarea primelor două litere din cuvintele daneze "leg godt" (‘joacă bine’), fără să ştie că în limba latină "lego" înseamnă "eu îmbin".

Lego are cinci unităţi de producţie pe plan mondial, două în Danemarca şi câte una în Mexic, Cehia şi Ungaria.
Sursa: Agerpres