Comisia de la Veneția este cu ochii pe legile justiției. Aceasta se va întâlni joi, de la ora 11, cu reprezentanții Comisiei speciale a Parlamentului privind justiţia. Până atunci, mai sunt programate întâlniri cu cei de la Ministerul Justiției, asociaţiile, CSM. “Dar Comisia de la Veneţia va veni punctual să discute despre legile justiţiei. Aşa cum ştiţi, pârâcioşii de serviciu, PNL şi USR, au mers la Strasbourg şi s-au plâns că nu ştiu ce s-a întâmplat şi, în aceste condiţii, Comisia de la Veneţia a venit să vadă dacă Ordonanţele 90, 92, 7, prin modificările care s-au făcut, au adus atingere legilor justiţiei”, a declarat marţi preşedintele Comisiei speciale, Florin Iordache, conform Agerpres.

Liderul PSD a menționat că va avea un punct de vedere la această întâlnire, subliniind că discuţia cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia nu va avea nicio legătură cu modificarea Codului penal.
Cu o zi în urmă, imediat după ce la Camera Deputaților s-au votat modificările la Codul Penal, Comsia Europeană a lansat un avertisment fără precedent la adresa României. „Suntem la curtent cu votul pe modificările Codurilor penale care a avut loc astăzi în Parlamentul României. Vom studia cu atenție măsurile adoptate înainte de a lua o decizie asupra pașilor de urmat. Înțelegem că modificările nu au fost promulgate și nu au intrat în vigoare”, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru Digi24.

Acesta a amintit că cei din Comisia Europeană au fost foarte clari în ceea ce privește poziția lor în privința situației statului de drept din România. „România trebuie să revină pe drumul reformelor. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, Comisia va trebui să reacționeze rapid și să folosească mijloacele pe care le are la dispoziție”, a mai spus purtătorul de cuvânt.