Fotbalistul argentinian Javier Mascherano a anunţat, duminică, că se retrage din activitate, la vârsta de 36 de ani. Mascherano este deţinătorul recordului de selecţii în reprezentativa Argentinei şi un jucător emblematic pentru FC Barcelona.

Finalist al Cupei Mondiale în 2014, în Brazilia, Mascherano a evoluat de 147 de ori în tricoul naţionalei „albiceleste”. El şi-a anunţat retragerea după înfrângerea suferită de echipa sa, Estudiantes La Plata, în Cupa Ligii argentiniene.

„Este o decizie la care mă gândesc de mult timp. Am discutat cu clubul, căruia ţin să-i mulţumesc pentru că mi-a oferit ocazia să-mi închei cariera în Argentina”, a declarat Mascherano în cursul unei conferinţe de presă, la finalul meciului.

A debutat în prima reprezentativă a Argentinei la doar 19 ani

Supranumit „El Jefecito” (Micul şef) încă de la debutul carierei, Javier Macherano a avut rarul privilegiu de a-şi face debutul în naţionala Argentinei la vârsta de 19 ani, pe 16 iulie 2003, împotriva Uruguayului, la doar două săptămâni după debutul său în prima divizie, sub culorile echipei River Plate, scrie Agerpres.

El a atras rapid atenţia cluburilor din străinătate şi, după ce a jucat timp de un an în Brazilia, la Corinthians, a plecat în Anglia, la West Ham United, unde a evoluat alături de compatriotul său Carlos Tevez, înainte de a semna cu Liverpool, la care a jucat timp de trei sezoane.

18 trofee cucerite alături de FC Barcelona

În 2010, Mascherano a semnat cu FC Barcelona, formaţie alături de care a câştigat, între altele, două trofee ale Ligii Campionilor (2011, 2015) şi patru titluri de campion al Spaniei. După opt sezoane petrecute pe Camp Nou, el este unul dintre cei cinci fotbalişti străini care au disputat cele mai multe meciuri pentru gruparea „blaugrana”, cu care a cucerit în total 18 trofee.

După despărţirea de Barca, Mascherano a jucat în campionatul Chinei, iar în 2018 a revenit în Argentina, la Estudiantes La Plata, echipă pentru care a jucat doar câteva meciuri, din cauza pandemiei de coronavirus.

Javier Mascherano mai are în palmares două medalii de aur cucerite cu selecţionata olimpică a Argentinei, la Jocurile din 2004 (Atena) şi Beijing (2008).