Bruxelles-ul consideră că Germania nu a respectat două decizii ale CJUE, care obligau regiunea Saxonia Inferioară să-și mărească participațiile, în prezent deținând 20% din acțiuni, pentru a avea drept de veto.
Comisia Europeană a cerut Curții să aplice Germaniei două amenzi, una de 31.114,72  de euro pe zi, începând cu data la care a fost dată prima sentință, începând cu 2007 până la punerea în aplicare a celor solicitate, iar cea de-a doua de 282.725,10 de euro/zi, începând cu data emiterii celei de-a doua sentințe.
Legea Volkswagen, aprobată de Germania în 1960, a pus bazele privatizării acestei companii, una dintre cele mai mari din lume, din industria de profil, și conferea drepturi speciale autorității publice.
Legislația germană îi obligă pe cei care doresc să dețină o acțiune de aur, adică dreptul de veto, să aibă minimum 25% din acțiuni.
Însă, conform legii Volkswagen, acest drept de veto poate fi exercitat și cu 20% din acțiuni, cotă deținută de Saxonia Inferioară, ceea ce în opinia Comisiei Europene încalcă atât legislația germană cât și pe cea europeană.