Bugetarii vor putea fi siguri că îşi vor lua salariile la timp şi în condiţiile noii legislaţii după ce Executivul va adopta miercuri o Hotărâre care să facă funcţională Legea salarizării unice.

Legea a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2010, dar ea nu este aplicabilă în lipsa unor Norme Metodologice. Reprezentanţii Executivului, sindicatelor şi patronatelor s-au întâlnit astăzi pentru a discuta pe marginea unei Hotărâri de Guvern care să stabilească termenii în care va putea fi pusă în practică noua legislaţie.

Principala problemă apărută în ultima lună, după intrarea în vigoare a legii, este cea legată de plata salariilor bugetarilor pe prima lună a anului. Potrivit  noii legislaţii, salariul minim aplicabil în sistemul bugetar a crescut la 1 ianuarie de la 600 lei la 705 lei. Drept urmare, pentru că lucrurile nu erau foarte clare, ordonatorii de credite au solicitat Guvernului lămuriri privind modalitatea de calcul a salariilor pe luna ianuarie, cum trebuie încadraţi angajaţii, dacă trebuie aplicate vechile reglementări sau să fie aplicată Legea salarizării unice.

„Am discutat un proiect de act normativ, o Hotărâre care vine cu nişte precizări privind procesul de reîncadrare a personalului bugetar, care se face în luna ianuarie, astfel încât în februarie să nu existe disfuncţionalităţi. Autorităţile au dat pentru unele articole interpretări diferite şi pentru a fi totul clar este nevoie de un act normativ lămuritor”, a spus Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Vor exista compensaţii care să înlocuiască unele sporuri

Astfel, pentru a putea aplica legea, miercuri va intra pe ordinea de zi a Guvernului o Hotărâre prin care sunt stabilite modalitatea de plată a salariilor în 2010 şi acordarea unor indemnizaţii care să compenseze sporurile.
Mocanu a arătat că actul normativ prevede şi faptul că autorităţile locale (agenţiile de prestaţii sociale şi direcţiile finanţelor publice teritoriale) sunt împuternicite să acorde sprijin şi să verifice cum se fac încadrările, în condiţiile în care destul de mulţi ordonatori de credite au avut probleme în aplicarea legii.

Modificările aplicate legii unitare trebuie formulate până la 30 iunie

Acesta este însă primul pas în aplicarea noii legislaţii, discuţiile pe marginea legii salarizării unice continuând. Sindicaliştii din educaţie şi sănătate sunt în continuare nemulţimiţi de coeficienţii aplicaţi în grila de salarizare şi doresc modificarea lor.
Negocierile vor continua în următoarele luni, urmând să fie formulate unele propuneri de modificare a legii până la jumătatea acestui an. Termenul limită de formulare a modificărilor este 30 iunie 2010.