‘Practic, aceste societăţi vor putea să majoreze, dar şi să scadă preţul biletelor în funcţie de evoluţia încasărilor şi alţi factori, şi nu doar ţinând cont de rata inflaţiei. Proiectul respectiv de lege este în circuitul de avizare. Referitor la scumpirile care sunt anunţate, acestea ţin şi de programul de restructurare al acestor societăţi’, a spus Anca Boagiu, la semnarea unui parteneriat între minister şi patru facultăţi de construcţii din ţară.

Biletele de metrou şi cele ale CFR Călători vor fi majorate din august cu circa zece la sută, potrivit informaţiilor remise de reprezentanţii celor două instituţii.

Guvernul s-a angajat, conform memorandumului cu FMI, că va modifica legislaţia, până la sfârşitul lunii august, pentru a majora preţul biletelor pe baza unui ordin al ministrului Transporturilor şi nu pe baza actualizării cu creşterea inflaţiei.

Deocamdată, la Metrorex nu se ştie exact procentul de majorare a preţului biletelor, însă acesta va fi cuprins între opt şi zece la sută, mai ales că ultima majorare a fost de circa opt procente, iar între timp inflaţia a avut aceeaşi evoluţie crescătoare.

La CFR Călători majorarea va fi de zece la sută, societatea bugetându-şi la începutul anului această creştere, potrivit informaţiilor companiei.

La Metrorex, ultima majorare a tarifelor a avut loc în septembrie 2010, atunci când, în limita modificării indicelui preţurilor de consum de 108,12% aferent perioadei martie 2009 – iulie 2010, preţul biletelor a crescut cu circa opt procente.

CFR Călători a majorat cu opt procente preţul biletelor pe 20 septembrie 2010, deşi indicele de inflaţie a preţurilor de consum înregistrat în perioada septembrie 2007 (data precedentei majorări) – septembrie 2010 a fost 122,65%.