Preşedintele Traian Băsescu a semnat, miercuri, Decretul pentru promulgarea Legii privind comercializarea produselor alimentare.

Legea comercializării produselor alimentare a fost aprobată de Camera Deputaţilor în 16 septembrie şi reglementează relaţiile dintre furnizorii şi comercianţii de produse alimentare, pentru a preveni practicile anticoncurenţiale ale reţelelor de magazine.

Potrivit actului normativ, este interzis comercianţilor să impună furnizorilor plata unor servicii care nu au legătură directă cu operaţiunea de vânzare şi nu sunt cuprinse în preţul de achiziţie. De asemenea, comercianţii nu au dreptul să impună furnizorilor să-şi vândă produsele la un preţ egal sau mai mare altor comercianţi, iar delistarea unui produs de la raft poate fi făcută doar cu o notificare prealabilă cu două luni a furnizorului.

Lege cu cântec

Legea intră în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
Reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) au apreciat că această lege este anticoncurenţială, va duce la falimente în industrie şi va determina retailerii străini să oprească investiţiile directe realizate în România.

La rândul său, fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sârbu, aprecia că intrarea în vigoare a legii privind comercializarea produselor alimentare ar putea determina scăderi ale preţurilor pentru consumatorii finali cu până la 30%, în câteva luni, iar producătorii români nu vor mai nevoiţi „să stea mereu în genunchi la poarta supermarketului”.

 

Te-ar putea interesa și: