România riscă o sentință prin care poate fi amendată și obligată la plata a zeci de milioane de euro, în timp ce va deține Președinția Consiliului UE, dacă nu transpune de urgență în legislația națională Directiva Europeană 2015/849. Este vorba de directiva privind spălarea banilor. 

Textul prevede că orice bancă sau serviciu de transfer de bani are obligaţia să transmită în maximum 3 zile raportul pentru orice remitere de bani mai mare de 1.000 de euro. Cele mai multe tranzacţii între persoane fizice au loc între românii din străinătate şi rudele de acasă, definite drept remitenţe.

Referitor la transpunerea directivei europene privind combaterea spălării banilor, Victor Ponta a precizat că Pro România va lua o decizie în ce priveşte susţinerea acestui proiect abia după ce reprezentanţii Guvernului vor explica efectele, arătând dacă directiva a fost păstrată în forma originală sau „s-a adăugat ceva ca să intrăm în finanţarea ONG-urilor”. 

„Am auzit, în seria interminabilă de făţărnicii şi minciuni, domnul Dragnea a zis că nu a adoptat legea pentru că nu au fost de acord PNL şi USR. Dar de când ţine cont domnul Dragnea de ce vor PNL şi USR? A trecut sute de legi fără să îi întrebe. Deodată a devenit foarte atent. De ce nu a fost adoptată şi de ce fug de ea de vreo şase luni? Pentru că nu au reuşit să explice care sunt consecinţele pentru cetăţenii români ale acestei directive. Va trebui într-adevăr un cetăţean român care stă în Spania, când trimite bani acasă, să explice de unde sunt acei bani? Eventual să şi plătească impozit pentru ei? Care e consecinţa pentru cetăţeanul român? (…) Domnul Dragnea şi Guvernul încearcă cumva să se spele pe mâini şi să spună că nu vor PNL şi USR. Dar au majoritate şi fără PNL şi USR”, a adăugat Ponta. AGERPRES