Premierul Emil Boc a confirmat că Executivul a operat o nouă modificare a legiii achiziţiilor publice, la solicitarea Comisiei Europene (CE), arătând că în lipsa acestei revizuiri exista riscul ca Uniunea Europeană (UE) să nu recunoscă legislaţia românească în domeniu şi, implicit, licitaţiile pentru fonduri europene.

„Exista riscul, la un moment dat, că dacă Uniunea Europeană nu ne recunoaşte legislaţia din România în domeniul achiziţiilor publice, să nu ne recunoască licitaţiile, şi, de acolo, toate sumele de bani care se vor cheltui pentru investiţiile din România, din bani europeni. De aceea, am pus în acord aceste reglementări astfel încât să nu mai fie niciun fel de problemă, iar legislaţia să fie transparentă”, a spus Boc.

CE: „Taxa de 2% împiedică accesul la justiţie”

Surse guvernamentale au declarat, miercuri, că taxa impusă firmelor care contestă în instanţă licitaţiile pentru contractele de achiziţii publice a fost redusă drastic de Executiv, la mai mult de jumătate faţă de nivelul actual, printr-o nouă formulă de calcul, după ce Comisia Europeană a avertizat Guvernul că taxa actuală de 2% împiedică accesul la justiţie.

Modificarea a fost efectuată printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de miercuri a Executivului.

Ordonanţa prevede că firmele şi persoanele fizice care contestă în instanţă rezultatul licitaţiei vor plăti o taxă fixă stabilită în lei în funcţie de valoarea contractului plus un procentaj la suma care depăşeşte limita minimă valorică a respectivului contract.

SURSA: Mediafax