De atunci am avut prilejul să aflăm de existența unor protocoale secrete între SRI și DNA, să ni se spună că erau profund ilegale și total neconstituționale, să vedem cum sute de oameni sunt achitați, iar avalanșa de dosare penale se dovedește a fi o operațiune care i-a avut drept autori pe fostul prim-adjunct al directorului SRI, generalul Florian Coldea și pe fostul procuror general al DNA Laura Codruța Kovesi.

Dar nu despre acest lucru vrem să discutăm. Ci despre legătura care există între vizita de ieri în Franța a premierului Ludovic Orban și interesele economice ale președintelui Emmanuel Macron. Așa cum spuneam sunt puțin care își mai aduc aminte că în perioada 2015-2016, prim-adjunctul directorului SRI primea la Ambasada Franței Ordinul Național al Meritului în grad de cavaler, iar procurorul general al DNA, Laura Codruța Kovesi, era recompensată cu nici mai mult nici mai puțin decât cu Legiunea de Onoare, tot în grad de cavaler. Două decorații care se acordă persoanelor care au făcut servicii Franței. Nu României.

Servicii pe care nu a stat nimeni să le detalieze. O parte din ele au fost decriptate de celebrul ex-procuror DNA Negulescu zis și “Portocală” care a povestit cum într-un dosar care viza o mare companie de utilitate publică, Florian Coldea a fost somat de doi ofițeri superiori din serviciile de informații franceze, veniți special la București, să-l elibereze pe unul din cei arestați preventiv. Întrucât în acele zile Binomul Coldea-Kovesi funcționa cu precizie de ceasornic, omul de afaceri vizat de cerere a ofițerilor francezi a fost eliberat de judecători. În dreptul celor doi, la capitolul respectarea intereselor Franței, mai putem adăuga și celebrul dosar EADS din care nu s-a mai ales nimic, fiind finalizat cu glorioasă clasare.

Care sunt interesele actuale ale Franței, v-ați putea întreba.  Este o țară care încearcă să-și găsească un sprijin economic pentru industria sa extrem de costisitoare în România. Deocamdată a reușit puține lucruri, dar asta nu înseamnă că nu va încerca cu premierul Ludovic Orban ceea ce s-a dovedit a fi balsamul perfect pentru Binomul Coldea-Kovesi: o decorație, o primire cu gardă de onoare la Palatul Elysse, declarații frumoase de susținere.

Poate că cel mai important contract pentru francezi este cel în domeniul naval unde vom cheltui în jur de 1,6 miliarde de euro pentru construcția celor două corvete râvnite de toată lumea. Un contract pentru care președintele Franței s-a implicat personal, a apelat atât la Klaus Iohannis, cât și la Ludovic Orban, pentru că Naval Group este o companie în care statul francez este direct interesat având majoritatea acțiunilor și fiind responsabil de soarta a 18.000 de angajați. Este mult prea puțin pentru ambițiile Franței, dispusă oricând să ofere o decorație celor care servesc servesc interesele. Pentru că d-asta au fost inventate decorațiile…