La 1 februarie, ministrul elen de Finanţe, Yanis Varoufakis, a ales banca de investiţii Lazard pentru consultanţa legată de datoria publică a Greciei şi de gestiunea fiscală. Datoria Greciei se ridică la 320 miliarde de euro – aproximativ 175% din PIB -cel mai ridicat nivel din UE.

Un nivel al datoriei publice de 120% din PIB în 2020 'este un obiectiv care pentru mine arată rezonabil şi permite efectiv Greciei să ajungă la un nivel sustenabil. Un efort este absolut necesar', susţine Pigasse într-un interviu acordat postului de radio France Inter.

Datoria poate fi anulată sau redusă, prin câteva metode, a explicat Matthieu Pigasse, şeful subsidiarei din Paris a Lazard. Acesta a adăugat: 'Grecia este într-o situaţie periculoasă din punct de vedere financiar, este o criză umanitară aşa cum Europa nu a mai cunoscut de la al Doilea Război Mondial. Măsurile de austeritate impuse Greciei de reprezentanţii UE, BCE şi FMI au dus într-adevăr la un dezastru'. Banca de investiţii Lazard a acordat Greciei şi în trecut consultanţă legată de datoria publică.

Noul Guvern elen refuză să urmeze politica de austeritate care a fost impusă în 2010 Greciei în schimbul unui plan de ajutor internaţional şi cere un ''credit punte'' până la un acord definitiv cu partenerii săi europeni. Premierul Alexis Tsipras a iniţiat negocieri privind datoria publică a ţării. Propuneri în acest sens ar putea fi formulate miercuri în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe ai celor 19 ţări din zona euro şi joi în cadrul unui summit european consacrat Greciei. (Sursa: Agerpres)