Lai Ching-te a câștigat alegerile prezidențiale din Taiwan

Hou Yu-ih, candidatul principal al Partidului Kuomintang (KMT), principalul partid de opoziție din Taiwan, și-a recunoscut înfrângerea în alegeri. Într-un scrutin în care Partidul Democrat Progresist condus de Lai își propunea să obțină un al treilea mandat, ceea ce ar fi fost fără precedent în sistemul electoral actual din Taiwan, Hou Yu-ih a acceptat rezultatele, marcând astfel victoria opoziției care susține identitatea separată a Taiwanului și respinge pretențiile teritoriale ale Chinei.

Lai a avut doi oponenți în cursa pentru președinție – Hou de la Partidul Kuomintang (KMT) și fostul primar al Taipei, Ko Wen-je, de la micul Partid Popular din Taiwan, fondat în 2019.

Într-o întâlnire cu reporterii din orașul sudic Tainan înainte de votare, Lai a încurajat cetățenii să-și exercite dreptul de vot.

”Fiecare vot este preţuit, deoarece aceasta este democraţia din Taiwan câştigată cu greu”, a spus el în scurte observaţii.

China l-a văzut ca un pericol

În perioada premergătoare alegerilor, China a denunțat în mod repetat pe Lai, considerându-l un separatist periculos, și a respins apelurile sale repetitive la dialog.

Lai afirmă că își asumă angajamentul de a menține pacea peste strâmtoarea Taiwan și de a consolida apărarea insulei.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat sâmbătă dimineață că a observat din nou baloane chineze traversând strâmtoarea sensibilă, dintre care unul a survolat teritoriul taiwanez.

Ministerul a condamnat valul de baloane raportat peste strâmtoare în ultima lună ca fiind un război psihologic și o amenințare la adresa siguranței aviației.

”Nimeni nu vrea război”, a spus Jennifer Lu, 36 de ani, o femeie de afaceri, care se juca pe un teren de iarbă cu fiica ei după ce a votat într-o dimineaţă însorită în districtul Songshan din Taipei.

Hou vrea să reia legăturile cu China

Hou își propune să revigoreze relațiile cu China, începând cu schimburile interpersonale și, la fel ca și China, l-a acuzat pe Lai că susține independența oficială a Taiwanului.

Lai afirmă că Hou este pro-Beijing, o acuzație pe care Hou o respinge ferm.

Ko a câștigat o bază de susținători pasionați, în special printre tinerii alegători, datorită atenției sale asupra problemelor precum costul ridicat al locuințelor. El își propune, de asemenea, să restabilească legăturile cu China, dar insistă că acest lucru nu trebuie să afecteze protejarea democrației și modului de viață din Taiwan.

Alegerile parlamentare au o importanță similară, mai ales dacă niciun partid nu obține majoritatea, ceea ce ar putea împiedica noul președinte să adopte legislație și să aprobe bugetul, în special în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare.

”În comparaţie cu alegerile anterioare, rezultatul de această dată este foarte greu de prezis. Următorul lider al Taiwanului ar trebui să se gândească la modalităţi de a se înţelege paşnic cu China… Mulţi taiwanezi cred că ar trebui să menţinem status quo-ul”, a declarat Liao Jeng-wen, 44 de ani, un lucrător din sectorul financiar care a votat sâmbătă devreme.