'Expansiunea bilanţului BCE va ajuta la reducerea costurilor creditării în zona euro, va ridica aşteptările inflaţioniste şi va reduce riscul unei perioade prelungite de inflaţie scăzută', a spus Lagarde, într-un comunicat.

De asemenea, a adăugat ea, 'aceste măsuri vor creşte semnificativ perspectivele ca BCE să îndeplinească obiectivul de stabilitate a preţurilor'.

Lagarde a comentat în acest fel anunţul de joi al BCE privind lansarea unui program de achiziţie a datoriilor publice şi private, în valoare de 60 miliarde euro pe lună, operaţiune ce va demara în martie 2015 şi se va prelungi până în septembrie 2016.

Preşedintele BCE a insistat asupra faptului că programul de cumpărare a datoriilor era necesar pentru recuperarea economică şi pentru a aduce inflaţia mai aproape de obiectivul băncii, de 2%.

FMI sprijină de câteva luni această măsură, date fiind riscurile ca zona euro să fie blocată într-un ciclu de inflaţie redusă şi creştere scăzută.

Lagarde a reamintit că 'este esenţial ca politica monetară expansivă să fie sprijinită de un context oportun şi integral de măsuri în alte domenii', printre care a citat ''reformele structurale pentru impulsionarea creşterii economice şi asigurarea unui amplu sprijin pentru politicile de gestionare a reformei'.

În ultimele sale previziuni economice globale, FMI a reiterat riscurile prezentate de inflaţia scăzută din zona euro, motiv pentru care şi-a redus previziunile de creştere în 2015 la 1,2%, cu două zecimi mai puţin faţă de estimările din octombrie.

AGERPRES

Te-ar putea interesa și: