Ieşirea din criză "este un maraton, nu un sprint: ar putea să fie necesari zece ani". Previziunea amară este pronunţată de către directorul general al FMI, Christine Lagarde, în cadrul unei dezbateri găzduite de BBC împreună cu ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble. Între cei doi lideri a luat naştere un schimb de replici dure, după ce Lagarde a susţinut că Grecia ar avea nevoie de mai mult timp pentru a prelua din nou controlul asupra bugetului.
"Nu trebuie să facem speculaţii pe marginea acestui argument", a spus Schauble, până când nu va fi prezentat raportul din partea cerditorilor Greciei, adică troika formată din FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană (BCE).
Lagarde nu este la prima experienţă de acest gen. Ieri, a susţinut deja că Grecia ar avea nevoie de doi ani pentru a pune în ordine bugetul, exact perioada cerută de primul ministru grec, Antonis Samaras. Potrivit directorului FMI, "când multe ţări adoptă aceleaşi măsuri de austeritate, în acelaşi timp, se creează un impact major şi profund asupra creşterii economice".
Totodată, directorul FMI a lansat alarma asupra raportului debit-PIB în economiile avansate, care a atins "nivelul cel mai înalt de la cel de-al Doilea Război Mondial". Şi, după părerea lui Lagarde, tocmai "această datorie publică mare în economiile avansate, estimată la circa 110%, va fi, poate, cel mai mare obstacol".
SURSA: RADOR