Vânzarea activelor din Europa, Canada şi alte regiuni este o precondiţie pentru ca Lafarge şi Holcim să obţină aprobarea autorităţilor de reglementare în vederea realizării fuziunii lor, care va da naştere celui mai mare producător mondial de ciment, cu o cifră de afaceri de 34 de miliarde de euro (44 miliarde de dolari).

WSJ susţine că CRH, care concurează cu un consorţiu alcătuit din fondul de private equity Blackstone, compania Cinven şi fondul canadian de pensii Canada Pension Plan Investment Board, este favorit pentru achiziţionarea activelor Lafarge şi Holcim.

Alte părţi interesate ar fi un consorţiu alcătuit din fondul de private equity CVC, fondurile suverane de investiţii Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) şi GIC din Singapore.

Lafarge şi Holcim au primit iniţial peste 60 de oferte preliminare pentru activele ce trebuie vândute, dar multe companii, cum ar fi grupul KKR, Italcementi sau Sabanci (Turcia), vor să cumpere numai unele active, în timp ce interesul celor doi producători de ciment este să vândă integral pentru a nu exista riscul să rămână cu active nevândute.

Lafarge va renunţa la toate operaţiunile sale de afaceri din Germania şi România, a anunţat UE. Holcim trebuie să vândă subsidiara din Slovacia, Cehia, unele active din Spania şi majoritatea activităţilor din Franţa. Totuşi, companiile vor putea păstra fabrica Holcim din Altkirch în Franţa.

Holcim a intrat în România în 1997 şi, în prezent, deţine două fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare la Turda, 19 staţii ecologice de betoane, cinci staţii de agregate şi un terminal de ciment în Bucureşti. Compania are aproximativ 1.100 de angajaţi.

În România, Lafarge produce materiale de construcţii de peste 15 ani şi activează în sectorul de ciment, agregate şi betoane cu 40 de amplasamente industriale, unde operează peste 1.000 de angajaţi sau colaboratori.

SURSA: Agerpres