"Ne apropiem de un an în care pierdem bani. Pierderea a început acum 12 luni, de la 3 – 4 – 5 euro pe un porc livrat, acum s-a ajuns la 20 – 25 euro pe porcul livrat. Dacă facem un simplu calcul: la o medie de numai 10 euro pe porc şi ţinând cont că anul trecut s-au tăiat 4 milioane de porci în România ajungem la pierderi, într-un singur an, de circa 40 de milioane de euro. Sunt situaţii în care un producător rezistă fie printr-o finanţare proprie, fie conexă, dacă este integrat sau dacă are teren, ceea ce majoritatea crescătorilor de porc români nu au. Cred că este mai uşori să vinzi decât să produci şi din păcate această muncă a fermierilor nu este plătită şi răsplătită", a precizat Ladoşi.

Acesta a precizat că producătorii au solicitat ajutorul autorităţilor "un sprijin de forţă majoră" deoarece ajutorul de la UE reprezintă doar 0,8 euro pe porc faţă de pierderile de 25 de euro pe porc.

"Noi am vorbit zi de zi la minister pentru spijinirea sectorului. Măsurile de bunăstare la carnea de porc au legătura cu calitatea cărnii, dar nu cu supravieţuirea noastră. Din fermele noastre putem acoperi în prezent cam 60% din piaţă, dar am putea acoperi însă integral carnea proaspătă ce se pune pe piaţă. Soluţia principală prin care să nu intrăm în discuţii cu UE este un sprijin guvernamental, un sprijin de forţă majoră. De exemplu, să existe o acoperire a costurilor pe care noi le facem pe serviciile sanitar veterinare. Chestiuni fiscale care nu ţin de Ministerul Agriculturii. De exemplu, autorităţile locale au crescut impozitele 100% de la 1 ianuarie şi noi plătim impozite duble în contextul în care pierdem de trei ori mai mult. La genul acesta de măsuri directe sau fiscale ne gândim", a subliniat Ladoşi.

Crescătorii de porci din România pot beneficia de aproximativ 2,3 milioane de euro din sprijinul european de 11,1 milioane de euro acordat României de Comisia Europeană pentru spijinirea sectorului.

SURSA: Agerpres