Compania prodicătoare de lactate Albalact din Alba Iulia a fost scoasă la vânzare, surse din piaţă spunând că interesaţi de achiziţionarea ei sunt Lactalis şi Müller Dairy România. 

Proprietarii producătorului de lactate Albalact din Alba Iulia negociază vânzarea firmei cu companiile Lactalis din Franţa şi Müller Dairy România, cu acţionariat german, potrivit Mediafax.
„Compania Albalact este de vânzare, acţionarii fiind în negocieri cu Lactalis şi Müller Dairy România”, au spus sursele citate. Raul Ciurtin (foto), acţionarul şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Albalact, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informaţia. “Nu comentez”, a spus Ciurtin.

Müller îşi doreşte o unitate de producţie în România

Reprezentanţii Müller au fost evazivi privind eventual negociere pentru preluarea Albalact. “Încă de când am intrat pe piaţa locală am anunţat faptul că, la un moment dat, intenţionăm să avem şi o unitate de producţie în România, fie ea achiziţionată sau construită de la zero. În acest sens, urmărim constant oportunităţile care ar putea apărea pe piaţă, dar acest lucru nu este o prioritate pentru noi. Acum ne concentrăm pe creşterea nivelului de notorietate a mărcii, pe extinderea portofoliului de produse, ca şi pe creşterea cotei de piaţă pe segmentele pe care activăm”, a spus Tzafrir Granat, vicepreşedinte de marketing al Müller Dairy România.

Peste 50 milioane euro, cifra de afaceri a firmei Albalact

Albalact este unul dintre cei mai importanţi producători de lactate de pe piaţa românească, iar portofoliul companiei include peste 60 de sortimente. Anul trecut, compania a deschis o fabrică în judeţul Alba şi a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al Rarăul Câmpulung Moldovenesc, pentru intrarea pe categoria brânzeturilor.
Compania este listată pe piaţa Rasdaq a BVB. Principalii acţionari ai Albalact sunt Petru Ciurtin, cu 31,74% din capital, Raul Ciurtin, cu 16,6%, şi fondul de investiţii RC2 Limited, care deţine 25,44% din titluri, potrivit celor mai recente raportări. Compania are în prezent o capitalizare de 58,7 milioane de euro.
Profitul companiei a crescut în intervalul ianuarie – septembrie 2009 de la un milion de lei la 1,72 milioane lei. Afacerile au avansat în primele nouă luni cu 25,2%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 167,8 milioane de lei.
Albalact a înregistrat în 2008 o cifră de afaceri de 190,54 milioane de lei (51,7 milioane euro), cu 23,2% mai mare decât încasările de 154,64 milioane de lei obţinute în 2007.

Grupul francez Lactalis a preluat în 2008 compania La Dorna, de la omul de afaceri Jean Valvis, într-o tranzacţie evaluată între 70 şi 90 de milioane de euro.
Compania germană Müller Dairy a intrat în România în anul 2008 printr-un joint-venture cu Central Bottling Company (CBC), acţionar al companiei Coca-Cola Israel, dar şi al producătorului berii Tuborg în România.