Un nou contingent de jandarmi români va pleca în misiune, în teatrul de operaţiuni din Afganistan. Contingentul este format din 6 ofițeri și 10 subofițeri, care provin din mai multe unități teritoriale ale Jandarmeriei Romăne. Militarii români au misiunea de a oferi instruire, consiliere şi asistenţă pentru forţele de securitate şi instituţiile afgane.

Este cel de-al 12-lea contingent dislocat de către Jandarmeria Română pe timpul misiunii NATO din Afganistan. Jandarmeria Română participă în acelaşi timp la alte 9 misiuni sub egida UE, ONU şi OSCE.

Ceremonia organizată cu ocazia plecării în misiune a avut loc luni dimineaţă, la sediul Jandarmeriei Române. Jandarmii au fost vizibil emoţionaţi şi şi-au luat la revedere cu lacrimi în ochi de la familiile lor. „Avem drapelul și îl ducem acolo cu tot sufletul în teatrul de operații. Mergem să împărtășim cunoștințele noastre celor de acolo și ne rugăm la bunul Dumnezeu să ne întoarcem cu bine și sigur o vom face. Amândoi copiii reprezintă simbolul meu, sufletul meu și îl voi purta acolo cu mine. Eu am discutat deja cu ei, sunt cuminței învață foarte bine și vor merge tot așa înainte”, a declarat plutonier major Ionuț Andrei Traicu.

Şeful Jandarmeriei Române, Constantin Florea, a precizat: „Participarea jandarmilor români la misiuni specifice în Afganistan a debutat în anul 2011, iar rezultatele obține au determinat organismele internaționale să solicite României participarea cu forțe specializate la misiuni de pregătire și consiliere a forțelor de securitate, solicitări care ne onorează, dar ne și obligă. Putem observa astfel cum de-a lungul anilor, Jandarmeria Română revine la rosturile sale firești în noul context de securitate europeană și euroatlantică în marea familie a structurilor de poliție cu statut militar, transformându-se din primitor de expertiză, în furnizor de expertiză, contribuind activ la stabilizarea unor teritorii din punct de vedere al siguranței, ordinii și liniștii publice.”