Din totalul de 41 de bănci existente în România, trei nu dau credite persoanelor fizice, una nu a trimis în termen normele noi de creditare şi probabil va fi sancţionată. Una a anunţat că va da credit pe vechea Norma 10, adică percepând un avans de 35%. Iar din restul de 36 de bănci doar trei au obţinut aprobarea BNR pentru acordarea de credite conform noilor norme de creditare. Una dintre bnăncile care au trimis spre aprobare normele a fost respinsă.
În exclusivitate pentru Capital, Nicolae Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere Bancară din BNR explică rata mică de aprobare acordată până în prezent de banca centrală prin faptul că, majoritatea băncilor au trimis noile norme la BNR pe datele de 27-28 februarie, tocmai pentru a prelungi puţin perioada în care pot acorda credite de retail după vechile norme. Acesta precizează însă că, această situaţie nu se va prelungi deoarece, după ce banca centrală va întoarce normele către bănci, acestea vor avea un răgaz de două săptămâni pentru a le reface.
“În caz contrar, banca respectivă îşi va pierde dreptul de a acorda credite”, precizează Cinteză. Conform analizelor făcute până în prezent, din cauza celor 7-8 clase de risc în care sunt împărţite băncile, există bănci care nu au voie să acorde credite de retail decât cu un grad de îndatorare aprobat de BNR de maximum 20% sau 35%. Conform unor surse din piaţa bancară, Emporiki Bank şi ING Bank se numără printer cele trei bănci care au primit deja aprobare pe noile norme de creditare, iar Garanti Bank ar fi cea căreia i s-a respins norma de creditare pentru a fi refăcută.