L-a dat afară pe loc. Conducerea Economat Sector 5 SRL nu va mai fi asigurată de Leonard Petre, baza unei decizii fulger luate în şedinţa de miercuri a Consiliului Local Sector 5. Propunerea a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară, la propunerea lui Roşca Iustinian (USR PLUS), și a fost adoptat în unanimitate. În cadrul aceleași şedinţei, primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a anunţat că pentru o perioadă de trei luni conducerea Economat va fi preluată de către Gabriel Creţu, detaşat din funcţia de consilier al edilului.

„Începând de astăzi, domnul Leonard Petre nu mai este director general al SC Economat Sector 5. (…) Raportul să fie maxim la două săptămâni către Consiliul local, chiar dacă se constituie sau nu în şedinţă publică, să fie transmis online către toţi consilierii”, a solicitat Popescu Piedone.

Gabriel Creţu a anunţat că îşi doreşte să pună bazele unei societăţi comerciale „eficiente şi profitabile”.

„Sunt militar de carieră, 35 de ani de armată. Mă prezint în faţa dumneavoastră pentru a prelua un mandat extrem de dificil. Nu sunt foarte multe ore de când am primit această propunere şi văd deocamdată câteva obiective pe care trebuie să le atingem. (…) S-au semnat contracte, s-au achiziţionat materiale – unele nu s-au achiziţionat – dar marea majoritate au fost distribuite la diverse instituţii, şcoli, grădiniţe şi trebuie să stabilim în mod transparent şi corect cum tranşăm această problemă. Tot în acest mandat de trei luni mi-aş dori să creăm premisele unui Economat eficient şi profitabil pentru perioada următoare”, a spus el, citat de Agerpres.

Cine este de fapt Gabriel Crețu

Generalul în rezervă Gabriel Crețu, fost adjunct al șefului SPP, a fost numit de Consiliul Local al Sectorului 5 din București în funcția de director general al Economat Sector 5 SRL pentru o perioadă de trei luni, potrivit unui comunicat de presă. Economat Sector 5 SRL este compania deținută de Primăria Sectorului 5. Gabriel Crețu este acum consilier personal al primarului Cristian Popescu Piedone, potrivit comunicatului citat.

Fostul numărul doi din Serviciul de Pază şi Protecţie, Gabriel Creţu, a fost depistat la Clinica din satul Stănești, de lângă comuna Răcari (Dâmbovița), care îi aparține Vanessei Youness, iubita fostului șef al serviciului de informații din Ministerul de Interne, Gelu Oltean, la percheziţiile făcute pe 14 decembrie 2019, au declarat surse judiciare pentru G4Media.ro.

El s-ar fi aflat printre cele 39 de persoane care s-au înscris pentru a participa la evenimentul ce urma să aibă loc între 13 şi 15 decembrie. Potrivit aceloraşi surse, Gabriel Creţu ar fi apropiat al lui Gelu Oltean, fiind foști colegi la Academia de Poliție.

Președintele Klaus Iohannis a semnat în decembrie 2019 decretul privind trecerea în rezervă a prim-adjunctului directorului SPP, Gabriel Creţu, general-locotenent – cu trei stele. Trecerea în rezervă, s-a spus, a fost făcută la cererea generalului în vârstă de 53 de ani.

USR-PLUS a spus care îi este planul

Potrivit unei postări pe rețelete de socializare distribuită de USR PLUS Sector 5,  proiectul propus pe ordinea de zi suplimentară, vizează: revocarea administratorilor, modificarea actului constitutiv al Economat şi numirea în funcţie a altor administratori.

„Azi, propunerea USR PLUS Sector 5 a fost supusă aprobării Consiliului Local Sector 5, anume revocarea administratorilor, modificarea actului constitutiv al Economat în sensul diminuării numărului de administratori şi numirea în funcţie a altor administratori, cu un mandat limitat în timp, menit a audita toată activitatea Economat, astfel încât să scoatem la lumină toate ilegalităţile comise”, a precizat USR PLUS Sector 5.

În cadrul aceleiaşi şedinţe a fost adoptat un proiect pentru constituirea unei comisii care să analizeze managementul societăţii Economat Sector 5 SRL, comisie din care fac parte reprezentanţi ai Direcţiei Control, Direcţiei Tehnice, Direcţiei Dezvoltare. Primarul Popescu Piedone a declarat că proiectul de hotărâre vine inclusiv ca urmare a demersului consilierilor PNL, care a propus „efectuarea de urgenţă a unei misiuni de audit extern” în cadrul SC Economat Sector 5.

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a convocat marţi o şedinţă operativă, în cadrul căreia a declarat că, fără sprijinul organelor abilitate şi al Consiliului Local, Primăria Sectorului 5 riscă să intre în faliment, din cauza achiziţiilor realizate de către Economat Sector 5 SRL.