Nicolae Ciucă a eliberat din funcție încă două persoane extrem de importante in Guvern. După scandalul care s-a iscat în cadrul programului Rabla pentru electrocasnice, Dan Cătălin Vatamanu a rămas fără funcție.

Nicolae Ciucă, noi epurări masive

Ştefan-Andrei Cazacu a fost numit în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Administraţiei Fondului pentru Mediu printr-o decizie a premierului interimar, Nicolae Ciucă, publicată, joi, în Monitorul Oficial.

Anterior, Cazacu a deţinut funcţia de secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Totodată, printr-o altă decizie a prim-ministrului interimar, Dan-Cătălin Vatamanu a fost revocat din funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Tot printr-o decizie a premierului interimar, Vetuţa Stănescu a fost eliberată, la cerere, din funcţia de secretar de stat la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.

Ministrul Mediului a cerut demiterea de două zile

Încă de acu două zile, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a cerut revocarea din funcţie a preşedintelui Administraţiei Fondului de Mediu, Dan – Cătălin Vatamanu, având în vedere anunţul recent al AFM privind amânarea demarării Programului Rabla pentru Electrocasnice, informează ministerul printr-un comunicat.

„Este inadmisibil ca un program atât aşteptat de cetăţeni, la care s-a lucrat atât de mult timp, să nu poată funcţiona, deşi avea toate premisele să o facă! În ultima lună am primit asigurări constante, inclusiv ieri (luni n.r), că nu există probleme tehnice care ar putea împiedica demararea programului.

În opinia mea, o astfel de atitudine este imposibil de tolerat: să anunţi populaţia cu câteva minute înainte de startul programului că sistemul nu este apt pentru preluarea şi înregistrarea solicitărilor celor care aplică pentru vouchere electronice, indiferent de motiv.

Rabla Electrocasnice este un program care anul acesta are un buget dublu faţă de cel din 2018 şi o listă de echipamente cu mult extinsă faţă de ediţiile anterioare. Un astfel de program, gândit la scară atât de largă şi cu finanţare pentru cel puţin 100.000 de români, nu poate fi împiedicat de cei care şi-au asumat un sistem electronic de emitere a voucherelor şi care astăzi este nefuncţional.

Am transmis către premierul României cererea de revocare din funcţie a preşedintelui AFM. Între timp, aştept ca AFM să-mi comunice urgent termenul la care Rabla Electrocasnice poate începe”, a declarat Fechet.

Ulterior, ministrul Mediului a anunţat, la Digi 24, că va trimite corpul de control la Administraţia Fondului pentru Mediu. AFM a transmis marţi că amână startul Programului „Rabla pentru Electrocasnice” până la o dată ulterioară, din cauza unor probleme ce ţin de securitatea cibernetică a aplicaţiei.

Premierul interimar, demiteri pe bandă rulantă

De când a ajuns în funcția de premier interimar, Nicolae Ciucă a făcut o adevărată curățenie. El a vorbit în urmă cu câteva zile despre motivul demiterii secretarului general al Guvernului, Antonel Tănase. Potrivit premierului interimar, a fost “o chestiune de incompatibilitate profesională” între cei doi.

Sursa INQUAM / Octav Ganea