Aţi participat la evenimente private alături de politicieni? Sunt acuzaţii în spaţiul public, lansate nu doar de Sebastian Ghiţă, ci şi de Elena Udrea. 

Laura Codruţa Kovesi: Aş face un comentariu general cu privire la toate aceste afirmaţii, pentru că este ciudat pentru mine să constat acum ce mulţi prieteni am avut, bineînţeles, în ghilimele. În calitatea mea instituţională, de-a lungul timpului, am fost invitată la anumite evenimente organizate de şefi de instituţii, organizate de instituţii publice, organizate de ambasade, evenimente publice sau evenimente mai restrânse, la care eu am şi participat. Am dat curs acestei invitaţii pentru că una din atribuţiile mele ca şef al DNA este şi aceea de a reprezenta instituţia. Deci, am participat la evenimente la care am fost invitată în calitatea mea instituţională şi la care au participat, de-a lungul timpului, politicieni sau persoane care nu aveau dosare penale la acel moment, ulterior au avut dosare penale în DNA sau la alte instituţii. Sigur, la astfel de evenimente, m-am întâlnit şi cu persoane care erau investigate de către DNA, mai ales evenimente publice. Însă, eu la astfel de evenimente unde sunt invitată, nu pot să cenzurez lista de invitaţi. Nu pot să spun: 'O persoană vine sau nu vine că eu sunt din DNA şi persoana respectivă poate odată va fi investigată de DNA sau este investigată de DNA'. Dar acest lucru, faptul ca am participat la evenimente organizate de şefi de instituţii sau de instituţii publice, nu înseamnă că mă face prietenă cu acele persoane. Nu înseamnă că, dacă este o poză de grup sau o poză făcută la un anumit eveniment, eu sunt prietenă cu toate persoanele din acel grup. Eu nu am avut întâlniri private cu Sebastian Ghiţă, nu am mers în concedii cu Sebastian Ghiţă, nu am mers în excursii cu acesta. Nu am vorbit prin telefon sau prin mail cu acesta. Nu am participat la evenimente private organizate de el. Nu am fost şi nu sunt prietenă şi nici nu voi fi prietenă cu acesta. 

Aţi declarat anul trecut că nu aţi fost, nu sunteţi şi nu veţi fi prietenă cu inculpatul Sebastian Ghiţă. Au existat întâlniri cu acesta, înainte ca el să aibă calitatea de inculpat? 

Laura Codruţa Kovesi: Nu a existat niciun fel de întâlniri private în niciun loc. Deci, repet, întâlnirile pe care le-am avut au fost la sediul unor instituţii publice sau organizate de şefi ai unor instituţii publice, nu am avut întâlniri private. Cred că este a treia oară când am spus şi cred că, prin ceea ce am spus, am lămurit cu totul aceste subiecte. 

L-aţi cunoscut pe fostul premier Victor Ponta într-o podgorie deţinută de Sebastian Ghiţă? 

Laura Codruţa Kovesi: Haideţi să verificăm istoricul evenimentelor publice. Aş vrea să reamintesc că, în primăvara anului 2009, am lansat o carte care avea ca titlu "Arestarea preventivă". Lansarea de carte a avut loc la Academia Română şi vă rog să vă reamintiţi că, în primăvara anului 2009, domnul Ponta a venit şi a susţinut un mic discurs la acea lansare de carte. L-am invitat pentru că era preşedintele comisiei din Parlament care discuta la acel moment proiectul Codului penal şi al Codului de procedură penală. Vă reamintesc că, tot în aceeaşi perioadă, membri ai comisiei care făceau parte din acest grup de parlamentari care dezbăteau proiectele celor două coduri au fost invitaţi şi la Parchetul General. Este tot un eveniment public deci, ca atare, nu putem spune că în anul 2009, dacă a venit la susţinerea publică a unei cărţi publicate de mine şi a ţinut chiar un discurs, nu ne-am cunoscut. Sunt şi poze în spaţiul public când ne-am văzut. Cred că am răspuns la întrebare – când ne-am cunoscut. 

Dar nu la acea podgorie… 

Laura Codruţa Kovesi: Dacă v-am spus că ne-am cunoscut în 2009… Vă rog să verificaţi imaginile care sunt publice. 

AGERPRES