Procurorul sef al DNA, Nistor Calin a susțiut că anul 2018 a fost un an atipic pentru DNA. Potrivit acestuia, comparativ cu 2015, numarul sesizarilor a scazut cu aproximativ 50%. “Au scazut cu 19% dosarele de solutionat. Trimiterile in judecata au scazut semnificativ. Decizia CCR privind limitarea infractiunii de abuz in serviciu a continuat sa produca efecte asupra dosarelor inregistrate pe rolul DNA. Nu putem sa nu observam cresterea procentului de achitari, oricum am calcula. Din analizele efectuate la nivelul DNA a rezultat ca standardelor de calitate tot mai inalte ale instantelor ar trebui sa le corespunda o exigenta pe masura din parte procurorilor de executie si a celor ierarhici superiori care trebuie sa verifice legalitatea”, a declarat Calin Nistor.

Procurorul șef interimar al DNA a mai spus că în a doua parte a anului 2018, dupa revocarea Laurei Codruta Kovesi, conducerea institutiei a pus un accent deosebit pe un standard calitativ ridicat, precum si pe calitatea actului de urmarire penala.

„Un accent deosebit a fost pus pe un standard calitativ ridicat si pe verificarea legalitatii temeiniciei solutiei dispuse de procuror, pentru a se evita solutii de achitare din partea instantei de judecata. (..) Am acordat o exigenta sporita calitatii actului de urmarire penala chiar daca ne-am asumat riscul de a exista scaderi sub aspectul numarului cauzelor trimise in judecata. Unde am constatat ca actele de trimitere in judecata si de urmarire penala au fost realizate necorescunzator am dispus infrmarea acelor acte. Au existat situatii in care unele servicii au avut o activitate extrem de redusa anul trecut, servicii doar cu un singur rechizitoriu pe anul 2018”, a declarat Nistor Călin la prezentarea raportului de activitate pentru anul 2018.

Te-ar putea interesa și: