Kovesi, în vizorul premierului sloven. Șefa Parchetului European, acuzată de jocuri politice în UE

Premierul sloven Janez Janša a postat pe pagina sa de Twitter un mesaj în care o acuză pe Laura Codruța Kovesi, președintele Parchetului European, că face jocul liderilor Uniunii Europene.

„Dar Suedia, Irlanda, Polonia, Ungaria, Danemarca… @EUProsecutor? Nu participă deloc la #EPPO. Este alegerea noastră, așa că nu vă mai pretați la jocurile politice inspirate de @RenewEurope și @strankaSD. Convingeți guvernele conduse de ei să participe”, a precizat premierul sloven Janez Janša pe Twitter.

Cum s-a ajuns în această situație

Mesajul premierului Sloveniei vine în contextul în care țara a refuzat să recunoască cele două nominalizări pentru componenta EPPO. În semn de protest, ministrul sloven al Justiției, Lilijana Kozlovič, a demisionat. Cei doi magistraţi respinşi au investigat acuzaţii de luare de mită care aveau legătură cu premierul Jansa.

Laura Codruța Kovesi a declarat că lipsa cooperării din partea autorităţilor slovene cu instituția pe care o conduce ”subminează grav” încrederea în gestiunea şi controlul fondurilor europene în Slovenia, ţară care la 1 iulie preia preşedinţia semestrială a Consiliului UE, relatează agenţia EFE.

„Lipsa evidentă de cooperare sinceră din partea autorităţilor slovene cu Parchetul European subminează grav încrederea în funcţionarea eficientă a sistemelor de gestiune şi control a fondurilor europene în Slovenia”, a transmis Kovesi într-un comunicat. Parchetul European ”poate iniţia operaţiuni fără procurori europeni delegaţi sloveni”, dar ”nu pot fi investigate eficient toate suspiciunile de fraudă fără procurori europeni delegaţi”, a explicat Laura Codruţa Kovesi.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin