Laura Codruţa Kovesi, fostul procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a primit o veste excelentă din România. Senatul, forul legislativ decizional, a dat votul mult aşteptat.

Veste excelentă pentru Kovesi

Luni, 15 februarie, Senatul României a adoptat, în calitate de for legislativ decizional, proiectul iniţiat de Guvern privind punerea în aplicare a Regulamentului UE pentru instituirea Parchetului European (EPPO).

88 de senatori au votat „pentru” adoptarea proiectului de act normativ, în timp ce 46 de senatori au votat „împotrivă”.

Ce prevede proiectul iniţiat de Guvern?

Proiectul are ca obiect reglementarea unor măsuri legislative, care, alături de cele instituite deja prin Ordonanţa de urgenţă Guvernului nr. 8/2019, sunt destinate să asigure punerea completă în aplicare a Regulamentului EPPO, se arată în raportul de admitere întocmit de senatorii jurişti.

Pentru facilitarea aplicării directe şi obligatorii la nivel naţional a prevederilor cuprinse în regulament, se impun măsuri de ordin legislativ şi instituţional pentru asigurarea funcţionalităţii şi a operaţionalizării efective în România a Parchetului European.

Proiectul cuprinde şi dispoziţii de ordin instituţional, organizatoric sau privitoare la alocarea resurselor de personal, financiare şi materiale.

Proiectul legislativ privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului UE 2017/1.939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor.

Parchetul European e condus de Laura Codruţa Kovesi; cinci state europene nu au aderat la structură

Comisia Europeană a făcut apel la statele membre să-şi numească rapid procurorii delegaţi pentru a permite Parchetului European, condus de fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi, să-şi înceapă activitatea la 1 martie.

România are primii şase procurori delegaţi, după ce Colegiul EPPO a fost de acord, miercuri, cu toate propunerile transmise de Ministerul Justiţiei, ca urmare a procedurii de selecţie organizată pe 29 ianuarie.

Parchetul European, care va avea puterea de a cerceta, urmări şi trimite în judecată în faţa jurisdicţiilor naţionale pe autorii unor infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE, a fost instalat la sfârşitul lunii septembrie 2020, în Luxemburg.

Din cele 27 de state UE, cinci nu vor participa la EPPO. Este vorba despre Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin