În 2014, Grupul a obţinut un profit operaţional de 142 milioane de dolari.

Rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, dar şi divizia de petrochimie au prelucrat în primul semestru peste 2,9 milioane tone de materie primă, de la 2,6 milioane tone în perioada similară din 2014. În prezent, rafinăria Petromidia procesează în medie aproximativ 15.000 de tone de materie primă pe zi, în creştere cu peste 7% faţă de media atinsă în 2014 – 13.800 de tone/zi.

'Rezultatele operaţionale atinse de Grup în primul semestru al anului continuă performanţele remarcabile înregistrate în 2014, unice în cei 15 ani de la înfiinţarea sa. Am reuşit să obţinem un nivel record a unităţilor de producţie, acesta fiind susţinut de implementarea programului de transformare – Change for Good, dar şi de extinderea produselor Rompetrol în regiunea Mării Negre prin construcţia a 6 noi staţii în România şi Moldova, modernizarea şi alinierea benzinăriilor Rompetrol la noul concept (Romania, Georgia şi Moldova) şi transferul a 46 de unităţi din sistemul COCO (n.r. company owned, company operated) în cel CODO (n.r. company owned, dealer operated)", a declarat Zhanat Tussupbekov, directorul general al KMG International.

Vânzările de carburanţi prin staţiile Rompetrol din România, Bulgaria, Georgia şi Moldova s-au ridicat în perioada ianuarie – iunie la 1,26 milioane tone, în creştere cu 3% faţă de nivelul atins în perioada similară din 2014. În 2014, vânzările totale au fost de 2,23 milioane tone (+15%).

În acelaşi timp, exporturile realizate de principalul activ al Grupului – Rompetrol Rafinare către subsidiarele KMG International din Bulgaria, Moldova, Georgia, Turcia şi Ucraina, dar şi către partenerii din regiunea Mării Negre s-au majorat cu circa 34%, până la un nivel de circa 240.000 de tone.

Grupul KMG International a consemnat în primul semestru o cifră brută de afaceri de peste 5,5 miliarde dolari, în scădere faţă de nivelul consemnat în perioada similară – 6,7 miliarde dolari, pe fondul unei scăderii semnificative a cotaţiilor internaţionale la materia primă şi a produselor petroliere. KMG International a virat în primul semestru către bugetul de stat circa 775 milioane dolari, după ce în 2014 valoare totală s-a ridicat la 1,93 miliarde dolari.

'Cu investiţii totale de peste 1,4 miliarde dolari, Grupul alături de unicul său acţionar – KazMunayGas a reuşit în perioada 2007-2014 să atingă în România un nivel de peste 33 milioane tone de materie prima procesată, exporturi de peste 10,8 miliarde dolari, având contribuţii către bugetul de stat de peste 10,5 miliarde dolari, peste 4.200 de parteneri comerciali anual şi un impact social lunar pentru 30.000 de persoane', a adăugat Zhanat Tussupbekov.

Lansat în 2013, programul Change for Good vizează o îmbunătăţire a întregului flux de operaţiuni specifice activităţilor de rafinare – petrochimie, trading – aprovizionare cu materie primă, retail – marketing, upstream – servicii industriale. Acesta urmăreşte şi o reducere a cheltuielilor operaţionale şi o creştere a profitabilităţii, efectul economic vizat fiind de 30 milioane dolari în 2015 şi 130 milioane dolari până în 2018.

KMG International şi-a majorat în 2014 cu 21% cantitatea de materie prima procesată (5,54 milioane tone) faţă de nivelul atins in 2013, cu 22% producţia de carburanţi la rafinăria Petromidia (producţie record de motorină – 2,46 milioane tone), cu 15% vânzările de produse petroliere prin staţiile Rompetrol din România, Bulgaria, Moldova şi Georgia, dar şi cu 36% exporturile către subsidiarele şi partenerii din regiunea Mării Negre. La acestea se adaugă finalizarea programului de modernizare şi rebranding a 90 de staţii Rompetrol din România şi implementarea noului concept de benzinărie în Moldova şi Georgia.
Sursa: Agerpres