Președintele, Klaus Iohannis a participat în perioada 1-2 noiembrie 2021, la Summitul liderilor mondiali care a avut loc în cadrul Conferinței Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26), la Glasgow. Peste 120 de șefi de stat și de guvern au fost prezenți și au discutat despre schimbările climatice, una dintre cele mai mari provocări la adresa omenirii.

Apariția lui Klaus Iohannis a fost însă una fără precedent. Mai exact, potrivit unei imagini apărute în spațiul public, șeful statului și-a așezat haina pe masă în timpul discuțiilor din cadrul conferinței la care participă liderii lumii.

La scurt timp, poza a dispărut de pe pagina web oficială a Administrației Prezidențiale. De menționat este faptul că acesta nu este singurul gest de acest tip pe care șeful statului l-a făcut.

În 2015, Klaus Iohannis a făcut un alt gest surprinzător pe aeroportul din Paris. Mai exact, deranjat de faptul că niciun membru al delegației franceze nu i-a luat paltonul, președintele și-a aruncat haina pe plafonul limuzinei.

Klaus Iohannis, prezent la Summit-ul COP26

Amintim faptul că șeful statului a participat luni și marți la Conferința Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26), organizată la Glasgow.

”Președintele Klaus Iohannis este decis să se implice activ, alături de alți lideri mondiali, organizații internaționale, mediul instituțional, asociativ și de business pentru a sprijini efortul global de combatere a schimbărilor climatice”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Sursa citată mai anunța că în cadrul reuniunii, Iohannis va susține Declarația Națională, în care va transmite poziția României, cu accent pe demersurile pe care le face țara noastră pentru a limita efectele schimbărilor climatice.

”Declarația președintelui României va reflecta astfel abordarea integrată pe care țara noastră o propune în procesul de combatere a schimbărilor climatice, cu soluții bazate pe natură în procesul de captare a carbonului, tehnologii verzi care să reducă emisiile din sectorul energetic și industrial, schimbarea comportamentului cetățenilor prin conștientizarea și educarea cu privire la problematica schimbărilor climatice”, mai precizează sursa citată.

De menționat este faptul că reuniunea COP26 se desfășoară în perioada 31 octombrie–12 noiembrie și are un rol esențial în îmbunătățirea implementării Acordului de la Paris și limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius.

În același timp, marii lideri se așteaptă ca statele dezvoltate să extindă substanțial finanțarea climatică pentru statele în curs de dezvoltare pentru a le sprijini eforturile de atenuare și adaptare la schimbările climatice.