”Parteneriatul cu Statele Unite reprezintă un câștig potențial excepțional pentru România. Dar pentru ca acest potențial să devină realitate concretă este nevoie de lideri capabili să îl fructifice. Dacă e să-mi urmez intuiția și faptul că îi cunosc bine pe partenerii noștri americani, întrucât am trăit aproape câțiva ani în SUA, vă spun sincer: pentru mine, ceea ce s-a întâmplat acolo, nu a reprezentat nimic mai mult decât afirmarea neutralității dintotdeauna – poziție pe care ei o afișează, mai ales față de un partener strategic”, a declarat Ramona Bruynseels.

Întrebată fiind despre posibilitatea ridicării vizelor pentru români, în cel mai scurt timp, contracandidatul lui Klauss Iohannis la alegerile prezidențiale, aceasta a declarat:

”Cât despre posibilitatea de ridicare a vizelor pentru români, vă spun cu mâna pe inimă că mi-aș dori foarte mult ca acest lucru să devină realitate, în cel mai scurt timp. Pentru că românii și-n special, armata română merită acest statut! Meritul principal este contribuția armatei române, care ne-a reprezentat în teatrele de operațiuni, cu devotament și onoare, alături de partenerul strategic.

Însă, mă îndoiesc că ridicarea vizelor s-ar realiza în următoarele două-trei luni, pentru simplul fapt că, o astfel de decizie ar putea fi interpretată ca o intervenție a Statelor Unite, în campania electorală din România. Iar administrația americană nu știu dacă își dorește acest lucru. Din acest motiv, cred că problema ridicării vizelor mai are de așteptat, din păcate, pentru noi toți. Și mai cred că aprofundarea parteneriatului strategic se va întâmpla în momentul în care un nou Președinte va prelua mandatul și va veni cu o nouă viziune, moment în care și partenerul strategic va veni la rândul său cu o nouă abordare”, a declarat Ramona Bruynseels.