„Contextul global complex de astăzi este marcat de provocări majore. Pandemia de COVID-19, intensificarea competiției mondiale și tentativele unor actori internaționali de a eroda unitatea transatlantică și reziliența statelor democratice se suprapun, iar efectele lor au impact asupra tuturor partenerilor transatlantici”, a spus Klaus Iohannis

Potrivit șefului statului, singurul răspuns pentru toate provocările este ”solidaritatea”.

„Pentru România răspunsul la aceste provocări este unul singur – solidaritate, solidaritate în relația bilaterală de parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii, solidaritate în cadrul Uniunii Europene, solidaritate în relația transatlantică, solidaritate între și cu statele ale căror valori derivă din principiile care fundamentează ordine globale deschisă și prosperă – democrație, stat de drept, relații comerciale libere și corecte, protejarea categoriilor vulnerabile, respect pentru drepturile omului și dreptul internațional”, a mai spus Iohannis.

140 de ani de relații cu SUA

Totodată, șeful statului a amintit că anul 2020 aniversează 140 de ani de relații dilpomatice cu SUA, ani în care România a dovedit că întărește această solidaritate.

„Sărbătorim, în 2020, 140 de ani de la relații diplomatice cu Statele Unite ale Americii, iar în tot acest timp România a dovedit că înțelege să contribuie activ la întărirea acestei solidarități. Este inclusiv motivul pentru care, anul trecut, la Casa Albă, alături de președintele Statelor Unite, am adăugat două noi domenii parteneriatului nostru strategic, securitatea rețelelor 5G, de a căror reziliență va depinde în bună parte succesul noii economii digitale, precum și domeniul nuclear civil, cu rol esențial în asigurarea securității energetice.

Totodată, în declarația comună adoptată împreună cu președintele Donald Trump, cu acea ocazie, am subliniat importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea transatlantică. Este o contribuție comună, pe care România și Statele Unite ale Americii o aduc la consolidarea percepției aliate colective privind importanța Mării Negre și a regiunii”, a adăugat Iohannis.