Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, referitor la epidemia de coronavirus din China, că trebuie luată “foarte în serios”, iar autorităţile se vor pregăti “cât se poate de bine”.

Pe de altă parte, el a recunoscut că ridicarea spitalelor regionale a durat prea mult în țara noastră, însă a explicat că în China există proceduri total diferite faţă de România în ceea ce priveşte construcţia de spitale.

Precizarea Președintelui a venit în contextul în care China a anunțat că ridică în 10 zile un spital pentru bolnavii infectați cu coronavirus.

“Sunt proceduri total diferite. În China funcţionează un sistem autocrat care dispune şi execută, iar la noi funcţionează un sistem democratic, cu reguli europene, care pregăteşte documentaţia după care se fac licitaţiile şi se caută finanţările respective şi în acest fel la noi durează mai mult.

Recunosc că pentru spitalele regionale a durat prea mult până acum şi sper să găsim forme de accelerare a procedurii”, a spus Iohannis, conform Agerpres.

Se așteaptă concluziile tehnice

“Înţeleg că astăzi că a avut loc o discuţie interministerială. Aştept acum să aflu care sunt concluziile tehnice.

Eu cred că trebuie să luăm această chestiune foarte, foarte în serios. Pare a fi un virus foarte agresiv şi eu sunt de părere că ne vom pregăti cât se poate de bine”, a mai spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a susţinut că este “deschis” în cazul în care se va impune o discuţie în CSAT.

“Nu ştiu dacă este cazul să se ajungă în CSAT. Dacă Guvernul îşi face treaba la modul cel mai serios şi nu am motive să cred că nu va fi aşa nu este nevoie, dar sunt deschis dacă se impune”, a afirmat şeful statului.