Klaus Iohannis a semnat decretul

În cursul zilei de miercuri, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a generalului Vlad Gheorghiță în funcția de șef al Statului Major al Apărării. El își va exercita funcția de la 1 decembrie 2023.

În paralel, generalul a fost înaintat în gradul de general cu patru stele, conform anunțului făcut de Președinția României.

Decizia de numire a generalului Vlad Gheorghiță într-o poziție atât de importantă în cadrul armatei vine în urma îndeplinirii funcției de locțiitor al șefului Statului Major al Apărării din data de 16 august 2022.

Anterior, în perioada februarie 2020-august 2022, generalul-locotenent Gheorghiță Vlad a deținut funcția de locțiitor pentru operații și instrucție al șefului SMAp.

Cine este generalului Vlad Gheorghiță, numit de Klaus Iohannis?

Cu o carieră militară bogată și diversificată, generalul Gheorghiță a fost comandant al Diviziei 2 Infanterie „Getica” Buzău în perioada august 2017 – februarie 2020. În 2016-2017, a ocupat funcția de comandant al Centrului Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu.

Cu o experiență extinsă în diverse funcții, între anii 2005-2014, generalul Gheorghiță a avut roluri semnificative, printre care comandant al Batalionului 631 Tancuri, șef al planificării în Serviciul Operativ la Statul Major al Forţelor Terestre, şef al informaţiilor la Componenta Operaţională Terestră şi comandant al Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”.

generalul Vlad Gheorghiță
SURSA FOTO: defense.ro

Generalul Vlad Gheorghiță va ocupa funcția 4 ani

Generalul Gheorghiță a absolvit numeroase forme de studii și de pregătire, inclusiv:

  • Facultatea Interarme a Academiei de Înalte Studii Militare
  • masterate în Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu
  • Studii Strategice la U.S. Army War College – Carlisle, SUA

În contextul actualei numiri, generalul Vlad Gheorghiță devine șeful Statului Major al Apărării pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an, conform legii 346/2006. Această poziție reprezintă cea mai înaltă funcție militară de conducere și implică responsabilități semnificative pentru asigurarea securității naționale.

Generalul Gheorghiță Vlad s-a născut pe 7 septembrie 1969, în București, este căsătorit și are doi copii. Prin această numire, Președintele Klaus Iohannis subliniază importanța continuității și a experienței în conducerea armatei române.