Klaus Iohannis a atras atenția asupra negocierilor între partide, care sunt firești, dar care nu trebuie să dezbată chestiuni care nu necesită negocieri. Acesta a mai atras atenția și asupra disputelor de la București dintre partide, care nu ar trebui să pună sub semnul întrebării situația economică a țării.

„Este natural să existe astfel de negocieri şi chiar dacă sunt în Berlin am fost în permanenţă informat şi nu e cazul să apară impresia că nu ştiu ce se pretrece în ţară. În principiu sunt normale. Ştiu că unele au început apoi au intrat în sincope. Solicit PSD să rezolve problema pe care singur a creat-o şi atrag atenţia să nu introducă în agenda de negociere chestiuni care nu trebuie negociate. De exemplu, nu trebuie să se negocieze vreun fel de autonomie pe criterii etnice. Sunt chestiuni care nu sunt dorite în România, care nu trebuie negociate sub presiunea unei situaţii deosebite”, a declarat președintele Iohannis.

La Berlin, șeful statului a afirmat că nu se va abate de la criteriile anunțate înainte de alegerile parlamentare din 2016, privind eventualitatea numirii unui nou premier, susținând că orice conducător al Executivului trebuie să fie o persoană integră.

„Eu nu mi-am schimbat opiniile politice şi sunt în continuare de părere că, în România, desemnat de mine poate să fie numai o persoană integră. Nu am absolut deloc de gând să fac rabat de la criteriile pe care, încă vă amintiţi, din toamna anului trecut le tot enunţ. România are nevoie de un Guvern stabil, are nevoie de un premier integru”, a spus Klaus Iohannis.