Klaus Iohannis, anunț exploziv de la Cotroceni. Președintele a făcut o serie de declarații și a spus ce măsuri îndrăznețe urmează să se ia. Întrebat cum vede declarația președintelui Comisiei Europene, care a cerut statelor membre măsuri îndrăznețe, șeful statului a explicat ce măsuri va lua România pentru salvarea de vieți în lupta cu COVID-19. Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a avertizat că evoluţia pandemiei COVID-19 în UE este ”alarmantă” şi le-a cerut statelor membre să ia măsuri îndrăzneţe pentru ”a salva vieţi”, precum şi mai multă coordonare între ele.

„Aceste măsuri îndrăznețe sunt cele pe care le ia fiecare stat membru în funcție de evoluția pandemiei. Niciunul dintre noi nu stăm și așteptăm ceva de undeva, noi analizăm datele. Și luăm măsurile care sunt spuse de experții recunoscuți în domeniu.

Este, însă, adevărat că la nivel european căutăm să ne punem de acord cu aceste măsuri, în special cu închiderea și deschiderea granițelor, facilitarea transportului de mărfuri, întrajutorarea între sistemele sanitare și încercăm să găsim soluțiile cele mai eficiente și în timp util.

Am convenit la ultimul Consiliul european să avem între consilii reuniuni informale în sistem de videoconferință și astfel, de mâine seară, înainte de acea videoconferință, voi face o scurtă declarație ca să înțeleagă lumea de ce ne vedem între consilii în videoconferință. Deci tocmai pentru a încerca să ne punem de acord în privința măsurilor pe care le ia fiecare stat membru”, a spus șeful statului.

Printre altele, el a spus că nu pot fi introduse în fiecare zi restricții noi până nu se observă ce au avut măsurile luate anterior.

„Nu s-a discutat restricționarea circulației pe timp de noapte. Eu cred că petrecerile pe timp de noapte răspândesc pandemia, ele au fost interzise. Aceste restricții nu sunt un joc politic, se propun de către experți și după ce se decide un set, așteptăm o perioadă să vedem ce efect au ele. Noi nu dorim să distrugem viața oamenilor, ci să domolim extinderea pandemiei”, a punctat șeful statului.

Iohannis s-a mai arătat îngrijorat și de numărul de internări, de numpărul persoanelor aflate la ATI și de numărul regretabil de decese.

„Este clar că avem de-a face cu o provocare în zona de prevenție dar și în zona spitalicească”, a spus președintele