Așadar, vineri, 30 octombrie, președintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, care prevede gratuitate la serviciile publice de transport şi pentru elevii din învăţământul preuniversitar privat. Decontarea cheltuielilor va fi realizată de către școala de care aparține elevul.

Ce se stipulează în actul normativ

„Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic. În vederea asigurării gratuităţii prevăzute la alin. (1), decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat prin transfer către unităţile administrativ-teritoriale.

Gratuitatea este asigurată de către autorităţile administraţiei publice locale, prin subvenţionarea operatorului de transport conform Legii serviciilor publice de transport persoane în unităţile administrativ-teritoriale 92/2007. Elevii au dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul de interes public desfăşurat în alte condiţii decât sub forma unui serviciu public. Decontarea se va realiza de către unitatea de învăţământ”, prevede legea.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat la începutul lunii octombrie 2020

La începutul acesti luni, Senatul a adoptat în calitate de Cameră decizională, propunerea legislativă care prevede ca elevii din învățământul preuniversitar privat să aibă parte de gratuitate la serviciile publice de transport.

Au fost inregistrate 97 de voturi pentru si 30 impotriva.

Propunerea legislativa, initiata de un grup de parlamentari PSD, PMP si UDMR, are ca obiect de reglementare stabilirea unor masuri pentru asigurarea gratuitatii transportului local si judetean pentru elevi prin subventionarea de catre unitatea administrativ-teritoriala care a delegat/gestioneaza acest serviciu.

Potrivit raportului intocmit de Comisia de invatamant a Senatului si insusit de plen, prin actul normativ propus se garanteaza dreptul la gratuitate si elevilor din invatamantul privat.

„Elevii din invatamantul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiaza de gratuitate la servicii publice de transport local si judetean, rutier, naval, cu metroul, precum si feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic. In vederea asigurarii gratuitatii prevazute la alin. (1) decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat prin transfer catre unitatile administrativ-teritoriale.

Gratuitatea este asigurata de catre autoritatile administratiei publice locale, prin subventionarea operatorului de transport conform Legii serviciilor publice de transport persoane in unitatile administrativ-teritoriale 92/2007. Elevii au dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul de interes public desfasurat in alte conditii decat sub forma unui serviciu public. Decontarea se va realiza de catre unitatea de invatamant”, prevede proiectul.

Sursă foto: INQUAM Photos